Kim Dzsongun: Észak-Korea kész a háborúra

Kim Dzsongun észak-koreai vezető péntek hajnalban elmondott újévi beszédében kijelentette, hogy országa kész a háborúra bármilyen támadó külső erővel szemben. Viszont ezúttal tartózkodott attól, amit egyébként rendszeresen megtesz, hogy atomfegyverrel és nagy hatótávolságú rakétákkal fenyegetőzzön.

Az állami tévé által sugárzott beszédben Kim egyebek között, mint sokszor, saját vezetői képességeit magasztalta, írja az MTI. Abszolút prioritásnak nevezte az észak-koreaiak életszínvonalának emelését, mondjuk ennek lehetséges eszközeiről nem beszélt. Pedig lenne teendő bőven, derült ki idén többek közt egy Észak-Koreában cserediákoskodó brit diák történetéből és egy észak-koreai disszidenssel készített interjúnkból is.

Kíváncsiságból sétált át Kínába, de örökre elvágta magát Észak-Koreától Hyeonseo Lee, aki tíz évig küzdött, hogy a családját is kiszöktethesse. Budapesti látogatásán mesélt a nyilvános kivégzésekről és az éhínségről, de arról is: miért van máig bűntudata.

Egyes elemzők úgy vélik, Kim azért nem volt olyan provokatív az újévi beszédben, mint szokott, mert javítani akarja hazája kapcsolatait Dél-Koreával és a legfontosabb stratégiai és gazdasági partnerének számító Kínával.

Kevés információ jut ki Phenjanból arról, hogy mik a Dél-Koreát és az Egyesült Államokat ellenségnek tekintő észak-koreai kormány politikai céljai, és mit tesz ezek elérésének érdekében. Azt lehet tudni, hogy Phenjan atomtöltet hordozására is alkalmas, nagy hatótávolságú rakétát akar kifejleszteni, amellyel elérheti az Egyesült Államok területét.

Kim Dzsong Un közvetlenül nem ajánlott párbeszédet ezeknek az "ellenségeknek", de azt kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra bárkivel, akit "igazán érdekel a kiengesztelődés és a béke" a Koreai-félszigeten.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?