Észak-Korea korszerűbb rakéták gyártásába kezd

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető parancsot adott az eddigieknél korszerűbb és nagyobb találati pontossággal rendelkező légvédelmi rakéták gyártására, amely megfelel a "modern hadviselés" követelményeinek - adott hírt hétfőn a KCNA észak-koreai hírügynökség. 

A diktátor erről a dél-koreai határ mentén lévő (meg nem nevezett) térségben rendezett lőgyakorlat alkalmával beszélt a hadsereg és a tudományos elit jelenlévő képviselői előtt. Az a cél - mondta -, hogy "határozottan megvédjük a haza kék egét az ellenségek bármiféle támadása ellen". A hírügynökségek egyértelmű utalásnak nevezték ezt a kijelentést Dél-Koreára és az Egyesült Államokra. 

Ez a hír rögtön azután látott napvilágot, hogy Szöulban hétfőn az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter óva intette Phenjant újabb provokatív katonai lépésektől. Ashton Carter és Han Min Ku hangsúlyozta, hogy a két állam szükség esetén közösen lép fel a phenjani fenyegetéssel szemben. A két miniszter egyúttal megerősítette, hogy Washington és Szöul folytatni fogja a Phenjan által rendszeresen bírált közös hadgyakorlatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?