Az Iszlám Állam akart robbantani szilveszter éjjelén Münchenben

Frissítve: Bár egyelőre marad a riadókészültség, München főpályaudvarát és Pasing városrész pályaudvarát is megnyitották péntek reggel. Korábban a német rendőrség testvéri titkoszszolgálatoktól azt a "komolyan veendő információt" kapta, hogy öngyilkos terroristák szilveszter éjszaka merényletet akarnak elkövetni Münchenben.

Az ARD műsorszolgáltató azt közölte, hogy a rendőrség információi a francia hatóságoktól származtak, és arra vonatkoztak, hogy a támadást röviddel éjfél előtt akarják végrehajtani. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter péntek hajnali sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy információk szerint az Iszlám Állam 5-7 embere öngyilkos merénylet végrehajtására készül, a bajor rendőrség senkit nem fogott el.

Münchenben terrortámadás veszélye miatt csütörtökön késő este zárták le a főpályaudvart és a Pasing nevű városrész pályaudvarát, mert a rendőrség szerint "komolyan veendő információk" utaltak arra, hogy terroristák szilveszter éjszaka merényletet akarnak végrehajtani. A német hatóságok néhány órával az új év beköszönte előtt értesültek arról, hogy az Iszlám Állam merényletre készül a bajor tartományi fővárosban, az említett két pályaudvarnál.

Joachim Herrmann szerint indokolt volt a fokozott biztonsági intézkedések elrendelése. "Általános álláspontunk szerint nem hagyjuk, hogy a terroristák diktálják az életünket. De amikor a figyelmeztetés ennyire konkrét a helyet és az időpontot illetően, muszáj lépni" - mondta a bajor belügyminiszter, aki a néhány héttel ezelőtti hannoveri fenyegetettséghez hasonlította a müncheni készültséget. Akkor - nem sokkal a párizsi merényletek után - törölték a Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert arról szóló információk kerültek a hatóságok birtokába, hogy terroristák robbantásos merényletre készülnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?