Lengyel komandósok segítenek Izraelben a turisták megvédésében

Húsz lengyel biztonsági őr segít az izraeli katonáknak a Jeruzsálem óvárosába látogató turisták védelmében, a misszió egy hosszabb távú terrorellenes kiképzési program része - jelentette pénteken a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A lap értesülései szerint a program egy lengyel biztonsági magáncég kezdeményezésére indult az izraeli kormányszervekkel történt egyeztetés után. A más európai országokban is jelen lévő lengyel cég főnöke többek között a romló európai biztonsági helyzettel indokolta a műveletet. A lengyel biztonsági őrök izraeli tartózkodásának és az izraeli terrorellenes szervek részvételével történő ottani kiképzésüknek a költségeit a lengyel cég fedezi.

A Rzeczpospolita úgy tudja, hogy a jelenlegi missziót további több tucat lengyel kommandós Izraelben és Lengyelországban zajló kiképzése követi majd.

Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a késeléses támadások, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakos cselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az az elkeseredettség áll, hogy a palesztinok veszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Kimaradt?