Letartóztatott az FBI egy román üzletembert

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatott az Egyesült Államokban egy konstancai üzletembert. Dumitru Martint azzal gyanúsítják, hogy meg akarta vesztegetni az amerikai légierő egyik tisztjét – írja az amerikai sajtóra hivatkozva a Mediafax.

A Polaris köztisztasági vállalat részvényesét San Franciscóban vették őrizetbe, 17 hónapig tartó nyomozás után. Az üzletember a konstancai Mihail Kogălniceanu repülőtéren állomásozó amerikai haderő parancsnokságával szeretett volna szerződést kötni. Cége öt éven keresztül, összesen 10,35 millió dollárért szállított volna konténereket az amerikai hadseregnek.

Dumitru Martin egymillió dollár csúszópénzt ígért az amerikai légierő egyik tisztjének, hogy megkaphassa ezt a szerződést. A katonatiszt azonban jelentette az esetet a feletteseinek és az FBI-nak is. Hogy a megvesztegetés bizonyítható legyen, az FBI létrehozott egy folyószámlát is. A Szövetségi Nyomozó Irodával együttműködő tiszt arra kérte a román üzletembert, hogy erre a számlára utalja a csúszópénzt.

Miután ezt megtörtént, Dumitru Martint tőrbe csalták: meghívták San Franciscóba „megtárgyalni a szerződés részleteit”. Az üzletember kezén a repülőtéren kattant a bilincs, jelenleg Sacramentóban tartják fogva, kedden pedig elkezdődött a kihallgatása is.

Kimaradt?