Washington különleges erőket küldene Szíriába és Irakba

Washington kész erősítést küldeni a Szíria északi részén szolgáló különleges erőinek, a tanácsadói feladatokkal megbízott mintegy ötven katonájának, ezenkívül különleges kiképzésű egységet tervez Irakba telepíteni, hogy segítse az iraki erőket és a kurd önvédelmi erőket az Iszlám Állam elleni küzdelemben – mondta kedden Ashton Carter.

Az amerikai védelmi miniszter a képviselőház fegyvereserők-bizottságában rendezett meghallgatáson jelezte: az Irakba küldendő egység elsődleges feladata lesz, hogy támadásokat szervezzen, túszokat szabadítson ki, hírszerzési adatokat gyűjtsön és foglyul ejtse az Iszlám Állam vezető embereit. Az akciókkal az amerikai különleges erőknek ez az egysége ösztönözni akarja a helyi erőket a szélsőséges iszlamisták elleni küzdelemben.

Carter szerint az Egyesült Államok kész kiterjeszteni a szíriai hadműveleteket további különleges erők odaküldésével. Barack Obama elnök október végén engedélyezte, hogy a különleges erők legfeljebb ötven katonáját tanácsadói feladattal Szíriába vezényeljék. Az ő tevékenységüket kívánja most megerősíteni Washington – jelezte a miniszter. „Háborúban állunk az Iszlám Állammal” – állapította meg Carter, szerinte a világ többi részének is fokoznia kell erőfeszítéseit a szélsőséges iszlamisták elleni harcban, mert csak így lehet elkerülni, hogy megismétlődjenek a november 13-ai párizsi merényletekhez hasonló véres események.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: az Egyesült Államok elvárja Törökországtól, hogy aktívabban vegyen részt az Iszlám Állam elleni légi és szárazföldi műveletekben, ezen kívül szigorúbban ellenőrizze saját határát. Carter Ankara szemére vetette, hogy a török légi hadműveletek legnagyobb része nem az Iszlám Állam, hanem a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen irányul.

Több iraki síita fegyveres csoport máris reagált az amerikai tervekre, figyelmeztetve Washingtont, hogy szembeszállnak majd bármiféle Irakba vezényelt amerikai erővel. „Mindenfajta ilyen katonai erő elsőrendű célpont lesz csoportunk számára, azelőtt is harcoltunk ellenük, és készen állunk ismét harcba szállni velük” – jelentette ki Dzsafar Huszeini, a Kataib Hezbollah nevű síita milícia szóvivője a Reutersnek. Hasonlóképpen foglalt állást a hírügynökségnek a Badr Brigád és az Aszaib al-Hak nevű iraki síita milícia szóvivője is.

Kapcsolódók

Kimaradt?