Putyin nem tervez katonai válaszlépést a törökökkel szemben

Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet. Vlagyimir Putyin tévébeszédében közölte, a SZU-24-es lelövésének súlyos következményei lesznek. Moszkva azonban nem tesz katonai válaszlépéseket Törökországgal szemben. Cikkünk frissül.

21.40: Meghalt egy orosz katona, aki részt vett a török légierő által lelőtt Szu-24 orosz vadászbombázó pilótáinak mentésében a szíriai-török határ közelében kedden. A műveletben részt vevő helikopterre rálőttek - közölte az orosz hadsereg vezérkari főnöksége.

"Két Mi-8 típusú helikopterrel kutató-mentő műveletet végeztünk, hogy kimenekítsük a lezuhant vadászgép pilótáit. Egy katonát megöltek" - jelentette be Szergej Rudszkoj tábornok. A tiszt megerősítette, hogy a vadászbombázó egyik pilótája meghalt, amikor a katapultálás után ejtőernyővel próbált meg földet érni.

"A repülőgép szíriai területen, a határtól négy kilométerre zuhant le. A legénység katapultált. Az elsődleges értesülések szerint az egyik pilóta a levegőben halt meg, amikor a földről rálőttek" - mondta a tábornok a televízióban.

A pilóták sorsáról korábban ellentmondásos értesülések érkeztek. A felkelők a nap folyamán videót juttattak el a Reutershez, amelyen az egyik pilóta látható mozdulatlanul a földön. Dzsahíd Ahmad, a Parti Brigád nevű csoport szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a katapultálás után a pilóták megpróbáltak földet érni ejtőernyővel a kormányerők kezén lévő területen, de a csoport fegyveresei lelőtték őket. Ahmad szerint a lázadók az egyik pilótát eltalálták, ő holtan ért földet. A másik pilóta sorsa egyelőre ismeretlen. Egyes hírek szerint a szíriai lázadók foglyul ejtették (MTI)

20.56: Önmérsékletre kérték Ankarát a NATO-tagállamok nagykövetei kedden Brüsszelben török kérésre tartott rendkívüli tanácskozásukon. A 28 NATO-nagykövet egyike sem vette védelmébe Oroszország cselekedetét, azonban többen is hangot adtak aggodalmuknak, hogy a török légierő a lelövés helyett miért nem kísérte ki inkább az orosz harci gépet a légteréből - mondták a tanácskozáson jelen lévő, ám névtelenül nyilatkozó diplomaták a Reuters hírügynökségnek.

A NATO illetékesei egyetértettek abban, hogy az orosz vadászbombázó megsértette a török légteret. Egy amerikai illetékes szerint az orosz gép átrepült a török légtér egyik két mérföldes beékelődő szakaszán a szíriai Idlíb és Latakia tartományok között, ami azt jelenti: a vadászbombázó mindössze másodpercekre tartózkodott a török légtérben.

Ankara két légtérsértést is jelentett, amik közül az egyik 17 másodpercig tartott - mondta egy NATO-diplomata, aki hozzáfűzte, hogy a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson lejátszották a török figyelmeztető üzeneteket. Öt perc leforgása alatt összesen 21 ilyen üzenetet küldtek. "Nyilvánvaló, hogy az oroszok nem tisztelték a játékszabályokat és a szuverén légtér szabályait."

A diplomata szerint Ankara korábban többször is figyelmeztetett arra, hogy nagyon komolyan vették orosz gépek múlt hónapban történt légtérsértéseit. "Azonban van más módja is az ilyen incidensek kezelésének" - mondta egy névtelenséget kérő másik diplomata.

Oroszország álláspontja szerint a lelőtt harci gép nem sértette meg a török légteret, hanem útja során végig Szíria felett repült. (MTI)

20.33: Rekonstruálták az oroszok a harci repülőgép lelövését.

20.10: A kialakult konfliktus eszkalálódásától óvott washingtoni közös keddi sajtóértekezletén Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök. Obama kijelentette, hogy Törökországnak joga van megvédenie légterét. Rámutatott, hogy Oroszországot szívesen látná az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legyőzése érdekében létrehozott nemzetközi koalícióban, de szavai szerint ez mindaddig kihívást jelent, amíg Moszkva a mérsékelt szíriai felkelőkre összpontosítja a figyelmét az IÁ helyett.

Hollande hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél az IÁ elleni harc, amelyben a katonai fellépését fokozó Franciaországhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszországnak és Törökországnak részt kell vállalnia. (MTI)

20.05: A török katonák hivatásoshoz méltó módon hajtották végre feladatukat, amikor lelőtték azt az orosz vadászgépet, amely megsértette Törökország légterét - vélekedett kedden Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi bizottság (RNBO) vezetője. A tanács sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott közleményben Turcsinov hangsúlyozta, hogy hasonló esetben az ukrán katonáknak is így kell megvédeniük az ország légterét.

Emlékeztetett arra, hogy a török fél nem egyszer figyelmeztette Oroszországot: megengedhetetlennek tartja, hogy az orosz fegyveres erők gépei megsértsék légterét. "A török légierő több figyelmeztetést is leadott, és csak ezután lőttek rá az orosz vadászbombázóra" - hangsúlyozta Turcsinov. Leszögezte, hogy a török katonák kötelességüket teljesítették, amikor megvédték országuk légterét. (MTI)

19.25: Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek "elkerülhetetlen következményei" lesznek - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában. Peszkov hangsúlyozta, hogy az incidens nincs hatással az orosz légierő szíriai tevékenységére, a "hadműveletek folytatódnak". Elmondta azt is, hogy a Kremlnek nincsenek "hivatalos információi" a lelőtt gép pilótáinak sorsáról. Jelen esetben csak a védelmi minisztérium tud megbízható információkkal szolgálni - tette hozzá. (MTI)

19.00: Törökország levelet írt az ENSZ biztonsági tanácsának. A levél szerint két Szu-24-es közelítette meg a török határt kedd reggel, melyre válaszul 5 perc alatt 10-szer figyelmeztette a török légelhárítás a pilótákat. A figyelmeztetés ellenére az orosz gépek 2,2 kilométer mélyen és 1,8 kilométer hosszan repültek török légtérben, mintegy 17 másodpercig. Az egyiket a török F-16-osok lelőtték, a másik elhagyta a légteret.

Yaşar Halit Çevik, török nagykövet levelében leszögezte, hogy Törökország mindig is nyilvánvalóvá tette, nem tűri határai megsértését és eltökélt a polgárai védelmében. Bár a levél ismeretlen nemzetiségűnek írja le a két Szu-24-est, Moszkva megerősítette, hogy orosz gépekről van szó. (vs.hu)

18.35: Kényszerleszállást hajtott végre kedden egy orosz helikopter Szíriában a török határ közelében, miután szíriai felkelők rakétával eltalálták - közölte egy szíriai emigráns ellenzéki szervezet.    

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet közlése szerint a helikopter Latakia tartományban, a szíriai kormányerők kezén lévő egyik területen hajtott végre kényszerleszállást. A szíriai lázadók, akik rendelkeznek - az Egyesült Államoktól kapott - TOW rakétával, azt állították, hogy páncéltörő rakétával találták el a helikoptert. Áldozatokról egyelőre nincsenek hírek. A közlés szerint a helikoptert ugyanazon a területen érte támadás, mint korábban a nap folyamán a Szu-24-es orosz vadászgépet, amelyet a török légierő lőtt le. (MTI)

18.30: Az orosz légierő azok után is folytatja légi hadműveleteit a szíriai területen lévő terrorista állások ellen, hogy a török gépek lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászgépet - jelentette be kedden az orosz védelmi minisztérium. (kisalfold.hu)

18.11: Az amerikaiak szerint is volt figyelmeztetés. A török légierő 10 alkalommal figyelmeztette az orosz vadászbombázó pilótáit, mielőtt a gépet lelőtték volna - mondta Steve Warren, az Iszlám Állam elleni koalíciós hadműveleteket irányító központ amerikai szóvivője. Azt is elmondta, folyamatosan próbálják kideríteni, pontosan hol is volt a repülőgép, amikor a találat érte. (origo)

17.30: Putyin szerint Törökország az olaj miatt ellenséges. A The Guardian idézett egy újabb részletet Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatójából. "Régóta láthatjuk, hogyan megy hatalmas mennyiségű nyers és feldolgozott olaj az Iszlám Állam által ellenőrzött területekről Törökország felé. A terrorszervezet így finanszírozza önmagát" - mondta Putyin.

Szerinte Törökország annak ellenére "szúrta hátba" Oroszországot, hogy Amerikával korábban megállapodtak a Szíria felett végrehajtott manőverek biztonságáról. "Mint tudjuk, Törökországnak is támogatnia kellene a terrorizmus elleni harcot az amerikaiakkal koalícióban" - mondta Putyin. "Ha viszont azt látjuk, hogy van egy terrorszervezet, amelyik milliárdokkal gazdálkodhat, ráadásul ott áll mögötte támogatóként egy egész állam, akkor megértjük, hogy honnan veszik a bátorságot kegyetlen gyilkosságaikhoz világszerte" - tette hozzá Vlagyimir Putyin. (origo)

17.10: Egy helyi parancsnok megerősítette a pilóták halálát. "Mindkét pilóta meghalt. Bajtársaink a levegőbe lőttek, így haltak meg" - mondta Alpaslan Celik, a Szíriai Türkmén Brigád helyettes parancsnoka a Reuters jelentése szerint. A lázadó csapat vezetője azt is elmondta, hogy nála van az egyik ejtőernyő darabja. A pilóták katapultáltak, amikor a török repülőgépek lelőtték az orosz vadászbombázót, és ejtőernyővel ereszkedtek a föld felé. (MTI)

16.30: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren üzent az oroszoknak és a törököknek: ebben a veszélyes pillanatban mindenkinek nyugodtnak kell maradnia, meg kell őrizni a hidegvért (vg.hu)

15.55: A Szabad Szír Hadsereg 1. tengerparti divíziója azt állítja, hogy lelőtt egy orosz helikoptert is a türkmén hegyekben egy TOW tankelhárító rakétával. A hírt megerősíteni látszik a szír kormánypárti sajtó, amely arról számolt be, hogy egy orosz helikopter kényszerleszállást hajtott végre Latakiában – írta a brit Telegraph. (origo)

15.40: Moszkva valószínűleg diplomáciai és gazdasági szankciókkal válaszol Törökországnak -  véli az orosz parlament védelmi bizottságának alelnöke, Szergej Zsigarjov. Zsigarjov még az előtt nyilatkozott a Dozsgy független moszkvai televíziónak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény hangú beszédet mondott a Rosszija állami csatornán az orosz-török légi incidensre reagálva. (hvg.hu)

15.20: A lázadók most már azt állítják, hogy az orosz vadászgép mindkét pilótája halott volt, amikor földet ért - írta a The Guardian. Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg. (origo)

14.55: Megszólalt Vlagyimir Putyin is a lelőtt orosz gép kapcsán. Tévébeszédében közölte, a SZU-24-es lelövésének súlyos következményei lesznek. Az orosz elnök szerint hátba szúrták az Iszlám Állam ellen harcoló országát. Közölte, hogy a Szu-24-es vadászbombázót egy kilométerrel a török-szíriai határtól, szíriai oldalon érte a végzetes találat. Szerinte a gép egyáltalán nem fenyegette a török légteret, a szíriai Latakia tartományban tartozkodó terrorista csoportokat támadta. „Ennek az incidensnek súlyos következményei lesznek a török-orosz viszonyra” – fogalmazott Putyin.

Az orosz elnök ugyanakkor azzal vádolta Törökországot, hogy szíriai kőolajat vásárol a terroristáktól. „Rendkívül aggasztó, hogy Törökország ahelyett, hogy felvette volna a kapcsolatot velümk, a NATO-hoz futott segítségért. Ezzel azt a látszatot keltette bennünk, hogy az Iszlám Állam érdekeit kívánja szolgálni” – mondta Putyin. 

A Russia Today nevű, angol nyelvű orosz hírtelevízió órák óta ezzel a témával foglalkozik:

14. 06: Törökország kérésére romániai idő szerint délután 6 órától rendkívüli ülést tart a NATO. 

13.56: ilyen frappáns bejegyzést rég nem olvastunk a Twitteren. A szerzőt az ihlette meg, hogy a pulyka és Törökország angol neve egyaránt "turkey". Szabad fordításban: „Oroszország épp időben megsüti a pulykát/Törökországot a Hálaadás ünnepére”. Az amerikaiak csütörtökön ünneplik a Thanksgivinget.   

13.29: A YouTube videómegosztó portálon megjelent egy felvétel, amelyen civil fegyveresen az égbe lődöznek. Egy pár másodperccel később a kamera megtalál egy ejtőernyővel ereszkedő figurát is, a távolban pedig robbanás utáni füst száll a levegőbe. Egyelőre ellenőrizetlen, hogy valóban az egyik katapultált orosz pilotát fogadták-e ilyen sortűzzel a türkmén fegyveresek.

Orosz hivatalos források szerint a piloták katapultáltak és szerencsésen földet értek. 

Ezt cáfolja a fenti videó és azok a képek, amelyek a Twitteren kezdtek el terjedni. Ezek két halott orosz pilótát mutatnak. Sőt szíriai lázadók egy felvételt is eljuttattak a Reutershez, amelyen állításuk szerint a halott pilóta látható.

A német Focus Online szerint a lázadók azt állítják, ők ölték meg az orosz pilótát.

13.15: A török hadsereg nyilvánosságra hozta az orosz gép repülési útvonalát. Az alábbi képen látható, hogy a Sz-24-es egy kicsit "leharapott" Törökországból, ez okozta a vesztét.

12.58: Az incidens után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta keddre tervezett ankarai látogatását.

_____________________________ 

Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az “ellenséges” gép legénységét, távozásra szólította fel.Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről. A minisztérium tagadta, hogy az orosz gép megsértette volna a török légteret. A gép ekkor Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek – közölte az orosz minisztérium.

A Dogan török hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a gép szíriai területen zuhant le.

A gép lelövéséről készült videofelvételen látszik, amint a gép kigyullad, a két pilóta katapultál és ejtőernyővel leereszkedik. A gép egy hegynek csapódott.

Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője úgy értesült, hogy a gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek.

A CNN Türk török hírtévé úgy tudja helyi forrásokból, hogy az egyik pilóta a szíriai türkmén kisebbség harcosainak fogságában van, és keresik a másik pilótát.

A Türkmén-hegységben az utóbbi napokban a szíriai kormányhadsereg orosz légitámadások fedezete alatt támadott lázadókat.

Nem először sértették meg a török légteret

Október elején Ankara kétszer is bekérette az orosz nagykövetet, miután orosz harci gépek a szír határnál többször is megsértették a török légteret. A gépeket török F-16-osok kísérték ki. Akkor a törökök felszólították az oroszokat arra, hogy óvakodjanak a határsértések megismétlődésétől, máskülönben felelősek lesznek bármilyen, nem kívánt incidensért. Október 16-án pedig egy orosz gyártmányú, bár vitatott hovatartozású drónt lőtt le a török légierő, akkor megígérték a törökök, hogy ha legközelebb repülőgép jön át, azt is le fogják lőni.

Oroszország szeptember végén indított légi hadjáratot a Bassár el-Aszad szír elnök ellen harcoló erők, köztük az Iszlám Állam ellen. A párizsi merényletek után Franciaország is bombázza a dzsihadisták állásait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?