Sebestyén Mihály Időtára az 1291– 1899 közötti évszázadok kronológiájában

A Mentor Könyvkiadó gondozásában jelent meg Sebestyén Mihály Időtár című történelmi munkájának a négy első kötetet, amely Marosvásárhely történetét ismerteti kronológiai sorrendben a kezdetektől 1989. decemberéig. A frissen megjelent Időtár V/1. című kötet az 1291-1899 közötti hosszú periódusra vonatkozó adatokat egészíti ki, az Időtár I-II. kötetéhez szolgál javításokkal pótlásokkal, időközben felbukkant iratokra, tanulmányokra alapozva. A kötetet a Mentor Könyvek kiadó jelentette meg.

A marosvásárhelyi könyvvásáron Káli Király István, a Mentor Könyvek kiadó ügyvezetője, illetve Pál-Antal Sándor történész méltatta, hangsúlyozva, hogy mekkora kutatómunka, éveket felölelő cédulázás, az adatok rendszerezése áll e munka mögött. Az Időtár teljesíti a vállalt feladatát, azaz egy olyan tár, amelyben ott vannak Marosvásárhely legfontosabb eseményei, szereplői és helyszínei.

Természetesen a történész saját maga ítélte meg, hogy mi kerül be a kötetébe, kik azok az személyek, akiknek egy-egy tettét, cselekedetét érdemesnek találta a kronológiába belefoglalni. A kötet információs segédanyag lehet egy jövendő várostörténet számára – mondta Pál-Antal Sándor, aki arról is beszélt, hogy míg az Időtár első kötete, illetve a harmadik és negyedik vaskosra sikeredett, a második, az 1850-1918 közötti időszakot felölelő vékonyabb és kevesebb adatot tartalmaz, ami részben azzal is magyarázható, hogy kevés írott, elsősorban sajtóanyag maradt abból a korból.

Ám most az ötödik, kiegészítő kötetével éppen ezt pótolta Sebestyén Mihály, aki egykori munkatársai, a Teleki-Bolyai Könyvtárban dolgozó történészek, valamint barátja, Diamantsein György történelem tanár segítéségét is igénybe vette. Munkájához kevés levéltári iratot, inkább a korabeli sajtót, napilapokat, tanulmányokat, monográfiákat használt. Az V/1 kötet tehát elsősorban a 2010-ben megjelent II. kötet 1850-1918 anyagához járul hozzá, lényegesen kibővítva azt az 1880-as, 18990-es évek eseményeivel – mondta a szerző, hozzátéve, hogy ugyancsak egy kompromisszum eredménye a most megjelent kötet, ugyanis ő egyetlen kötetben képzelte el a kiegészítések, pótlások, javítások bemutatását.

Ám az anyag hatalmas mérete megint csak arra kényszerítette a kiadót, hogy kétfelé osztva jelentesse meg azt. A mennyiségi szemlélet mellett, a minőségi szempontok is fontosak voltak a szerző számára, ugyanis a tömör megfogalmazás nagyban segíti az olvasót a gyors információszerzésben, amihez a többszáz oldalra terjedő személy-, hely- név- és tárgymutatók is hozzájárulnak. A könyvborító grafikája Márton Krisztina, a Teleki Téka restaurátorának önzetlen munkája. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?