Katalán függetlenség: a spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordult

A spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordult, mert alkotmányellenesnek tartja a katalán parlament hétfői határozatát, amelyben az kinyilvánította az önálló állam létrehozásához vezető folyamat elindítását - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kormány szerdai rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján.

Amennyiben az alkotmánybíróság eljárásba veszi a kormány által benyújtott indítványt, automatikusan felfüggeszti a katalán parlament határozatát a végleges döntésig, amelynek meghozatalára a jogszabályok szerint 5 hónapja van.

Azt kérjük az alkotmánybíróságtól, hogy függessze fel a katalán parlament határozatát – nyilatkozta az EuroNews-nek Mariano Rajoy. "A testületnek időt kell hagynunk ahhoz, hogy alaposan megvizsgálja a döntéssel kapcsolatos törvényességi aggályokat. De nem kétséges, hogy a katalán parlament túllépte hatáskörét és ezzel súlyosan veszélyezteti Spanyolország egységét" – nyilatkozta a spanyol kormányfő.

Az indítványt hétfőn 72 támogató és 63 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a katalán parlament.

A katalán belső politikai feszültségeket az is jelzi, hogy a parlament keddi ülésén nem választotta meg elnöknek a katalán autonóm közösséget 2010 óta irányító Artur Mast. Csütörtökön másodszor is szavaznak az elnök személyéről Barcelonában.

Kapcsolódók

Kimaradt?