Nem remélt jó hírt kaptak Madridból a katalán függetlenségpártiak

A spanyol alkotmánybíróság nem akadályozza meg, hogy a katalán parlament szavazzon az önálló állam létrehozásának megkezdéséről szóló határozatról; a bíró testület csütörtöki ülésén egyhangúlag elutasította a katalán parlament három, az elszakadást ellenző pártjának erre vonatkozó kezdeményezését.

A tizenegy tagú bírói kar szerint a három párt kérésére még nem volt precedens Spanyolországban, ráadásul olyan kérdéseket vetnek fel a beadványaikban, amelyekre az alkotmánybíróságnak nincsen szabálya, túlmutatnak a konkrét ügyön, jelentős társadalmi hatással és politikai következményekkel bírnak. Az alkotmánybíróság döntését indokolva kifejtette: a demokratikus rend egyik alapja, hogy a parlament a viták természetes színhelye, és egy vita "életképességét" nem kell előre meghatározni. Egy 2004-es állásfoglalásra hivatkozva kifejti: az indítványt el kell fogadni azelőtt, hogy azt megtámadnák a bíróságon. 

A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt, a szocialista párt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) katalán elnökei azért fordultak az alkotmánybírósághoz mert úgy vélik, hogy az alkotmányos rend és a demokrácia elleni támadás az, ami Katalóniában történik.

A katalán parlamenti menetrend szerint a kérdéses határozati javaslat, amelyet a függetlenségi pártok nyújtottak be, a jövő hétfőn kerül napirendre a törvényhozásban.

A szeptember 27-i katalán parlamenti választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés fő választási ígérete volt a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás és az önálló katalán állam létrehozása 18 hónap alatt. Ennek első lépése a határozat elfogadása, amelyet támogat a Népi Egység (CUP)nevű baloldali nacionalista párt is. A két parlamenti erő közösen többséget alkot a katalán törvényhozásban.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy a spanyol államnak megvan minden eszköze ahhoz, hogy megakadályozza az elszakadást. Amennyiben a katalán parlament megszavazza a határozatot az alkotmánybíróságon támadják meg azt - jelentette ki. A kormányfő elmúlt napokban találkozott az összes politikai párt vezetőjével, akik közül, politikai oldaltól függetlenül, többen is készek egységesen fellépni a katalán elszakadási törekvésekkel szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?