Eltérően értékeli a katalán választások eredményét a spanyol és a katalán sajtó

A spanyol sajtó a függetlenségi törekvés vereségét, a katalán sajtó pedig a győzelmét hangsúlyozza a katalán parlamenti választásokról hétfőn megjelent beszámolóiban.

Az Antenna 3 nevű országos televíziós csatorna reggeli műsorában "keserédesnek" minősítette a Junts pel Sí (Együtt a igenért) győzelmét, mivel a tömörülés pártjai összességében az eddiginél kevesebb képviselőt küldhetnek a katalán parlamentbe. Most 62 mandátumot nyertek, míg eddig 71 helyük volt.

"Katalónia nem akar menni" - olvasható az ABC című konzervatív napilap címlapján. Az újság szerint a számok a függetlenségi pártok látszólagos győzelmét mutatják ugyan a katalán parlamentben, de ez valójában vereség az előző ciklushoz viszonyított pozíciójukat tekintve. A lap megállapítja, hogy a választók többsége nem támogatja a függetlenséget, mert az önálló Katalóniát akaró pártokra kevesebb mint 50 százalék szavazott. Három fő kérdés van: mi lesz Artur Masszal, lehetséges-e Katalónia egyoldalú kiválása Spanyolországból, és milyen hatása lesz az eredménynek a nemzetpolitikára? - írja az ABC.

A liberális El País című napilap szerint a függetlenségi pártok egyszerre nyertek és vesztettek: nyertek a választásokon, de vesztettek a népszavazáson. A választások népszavazási jellege megtévesztő volt, ugyanis egy választáson pártokra szavaznak és nem kérdésekre - jegyzi meg a szerző megállapítva, hogy Katalónia megosztott, és mindkét oldalon körülbelül ugyanannyian vannak. Az újság szerint a spanyol kormánynak sürgősen reagálnia kell, párbeszédet és megoldást ajánlva a katalánok egyértelműen kinyilvánított vágyára, és a döntést ezúttal nem bízhatja a bíróságokra.

"Felülkerekedett az igen" - olvasható a La Vanguardia című katalán napilap címoldalán. Az újság elemzésében azt írja, hogy a győzelem egy bizonytalan jövőt nyit meg, amely a Népi Egység (CUP) nevű párt kezében van. (A parlamenti abszolút többség eléréséhez az ő támogatásuk kell a Junts pel Sí számára). Hangsúlyozza, hogy az új parlament sokszínű, ahogy a katalán társadalom is plurális, amely emellett nyitott, érett és aktív, nem jelent nehézséget számára, hogy további akadályokat törjön át. Minden lehetséges, ha van közös akarat és megegyezési szándék - írja a szerző. A lap kiemeli a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vereségét, mivel 8 mandátumot vesztettek az előző ciklushoz képest, és csak az ötödik helyen jutottak be a katalán törvényhozásba.

Kapcsolódók

Kimaradt?