banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Azerbajdzsán nem akart új elnököt, csak Új Azerbajdzsán Pártot

Mint várható volt, elsöprő győzelmet aratott az Azerbajdzsánban vasárnap tartott parlamenti választásokon a tizenkét éve hatalmon lévő Ilham Alijev elnök pártja, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt.

A választási bizottság hétfőre virradóra a szavazatok 91 százalékának megszámlálása után jelentette be, hogy az Új Azerbajdzsán Párt legalább 69 mandátumot mondhat magáénak a 125 parlamenti helyből. A választáson összesen 780 jelölt indult. Az ország 5,9 millió választópolgárát várták az urnákhoz, a választási bizottság szerint 55,7 százalékos volt a részvétel. Az eredményt senki sem tartja meglepőnek, mivel Alijev 2003-as hatalomra kerülése óta mindig az ő pártja nyert, amúgy azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak a nemzetközi megfigyelők.

Ezzel összefüggésben maradtak távol a mostani választásoktól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői. Állításuk szerint a hatóságok nem biztosították számukra az akadálytalan munkavégzést, és korlátozni akarták tevékenységüket. Az azerbajdzsáni ellenzéki pártok is bojkottálták a szavazást. A Müsavat (Egyenlőség) pártszövetség, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa és az Azerbajdzsáni Demokrata Párt ugyanis látszatválasztásnak nevezte a voksolást.

Isa Gambar, a Musavat vezetője az AFP-nek elmondta, hogy Aliyev pártjának győzelme "le volt zsírozva", hiszen szerinte mindent elkövettek, hogy ne indulhassanak a kampányban erős jelöltek. A legutóbbi, 2010-es választásokon Aliyev pártja 70 helyet szerzett a törvényhozásban, és egy kivétellel a többi mandátumot is az elnökhöz lojális "független" jelöltek nyerték el.

Kimaradt?