Fenntartják a németek a határellenőrzést

Németországban fenntartják a szeptemberben ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, egyelőre november 13-ig - közölte szerdán a német belügyminisztérium egyik szóvivője. Ha nem változik a helyzet, a határőrizetet november 13. után is fenntartják, egészen 2016 februárjáig. Minderről Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már tájékoztatta az Európai Bizottságot.

Németország szeptember 13-án állította vissza ideiglenesen a határellenőrzést, hivatkozva a schengeni határellenőrzési kódexre, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

A döntést azzal indokolta, hogy az Európai Unióban továbbra isNémetország az első számú célpontja a védelmet kereső migránsok példa nélküli, irányítatlan és ellenőrizetlen áradatának,ami a közrendet és a belső biztonságot tekintve "komoly következményekkel jár". Ezért Thomas de Maiziere szerint elkerülhetetlen a határellenőrzés fenntartása, hogy "legalább valamelyest" rendezetté váljon a menedékkérők beáramlása.

Kapcsolódók

Kimaradt?