Coelho kormányt alakíthat Portugáliában

Pedro Passos Coelho miniszterelnököt kérte fel egy új, a politikai stabilitást biztosító kormány megalakításra kedden Anibal Cavaco Silva portugáliai elnök kedden Lisszabonban. 

A várakozásoknak megfelelően a kormánypártok győztek a vasárnapi törvényhozási választásokon Portugáliában, de elvesztették parlamenti többségüket. A miniszterelnök kormánykoalíciója a szavaztok 39 százalékát szerezte meg. Portugáliában 9,6 millió embernek van szavazati joga. A leadott voksok 44 százalékának elnyerése szükséges ahhoz, hogy valamely párt vagy pártszövetség abszolút többségre tegyen szert a 230 fős törvényhozásban.

Pedro Passos Coelho közölte, kormánya elkötelezett a fiskális fegyelem betartása mellett, valamint hangsúlyozta, hogy hajlandó kompromisszumot kötni az ellenzéki pártokkal az államadósság csökkentése érdekében. A kormánykoalíció népszerűtlen gazdasági intézkedései nem gyarapították a baloldali pártok vagy a kommunisták szavazótáborát. Elemzők a baloldal gyengeségét abban látják, hogy a gazdasági válság ellenére nem mutat meggyőző programot a széles középréteg által elfogadott kormányzati reformpolitikával szemben.

Kimaradt?