Orbán Viktor nem fogja ablakba tenni, amit a The Guardian írt róla

A kontinens többi országának fel kell lépni ezzel a rohadó rezsimmel szemben – ezt írja hétfői számában az Orbán-kormányról a brit The Guardian, a lap szerkesztőségének álláspontjaként, amelyben éles kritikát fogalmaztak meg a menekültkrízis kezelésével kapcsolatban.

A demokrácia és az európai szolidaritás évek át tartó felrúgása után Budapesten most a háborús övezetekből menekülő kétségbeesett emberek életét keserítik meg. Útját állták a többségében Szíriából érkező menekülteknek a Keleti pályaudvaron, és könnygázspray-vel készenlétben álló rendőrökkel vadászták le őket. A lap emlékeztet: a menekültek egy része úgy indult útnak Budapestről, hogy azt hitték, Nyugatra mennek, és csak később vették észre kétségbeesetten, hogy menekülttáborba akarják vinni őket regisztrációra – írták a bicskei vasútállomáson lezajlott drámával kapcsolatban.

A vitatható intézkedések egy részével hétvégére a jelek szerint felhagytak ugyan, de az Ausztria és Németország felé gyalogló ezrek látványa foltot hagyhat majd az ország jó hírnevén – véli a lap.

Megjegyzik azonban, hogy fontos külön kezelni a mostani magyar kormány érzéketlenségét néhány egyéb ténytől. Budapesten önkéntesek segítenek a menekülteknek, az egyik korábbi miniszterelnök pedig tucatnyi menekültet fogad be a házába – utaltak Gyurcsány Ferencre. Az ország jelenlegi kormányfője, Orbán Viktor lábbal tiporja a demokrácia alapelveit, a hatalmat jobboldali pártja, a Fidesz kezében összpontosította, veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és terrorizálja a médiát. Állandóan provokálja emellett az európai intézményeket, és úgy tűnik, szolidaritást vállal az EU-val is konfrontálódó orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal.

Az Európai Unió többi tagállamának el kellene ítélnie ezeket a rossz döntéseket, mégis csendben asszisztálnak hozzájuk, mivel nem túlságosan érdekli őket, mi történik Magyarországon – jegyzik meg a szerkesztőségi álláspontban.

Az Orbán-probléma és az Orbán-faktor

A menekültkrízissel mindenki számára világossá vált, mit is jelent az „Orbán-probléma”. És ez csak még rosszabb lesz. Péntek a magyar parlament gyorsított tempóban elfogadta ugyanis az új menekültügyi csomagot, amely megerősíti a rendőrséget, és szigorúbb büntetést, köztük börtönt tesz lehetővé az illegális határátlépők esetében. Mindezt azután, hogy 175 kilométeres kerítést építenek a szerb-magyar határon – tették hozzá a határzárral kapcsolatban.

Orbán rendőrsége meglehetősen keménykezű ugyan, bizonyos intézkedéseit mégis támogatják egyes közép-európai államok. Lengyelország, Csehország és Szlovákia Magyarországgal együtt visszautasítja az EU menekültügyi kvótákra vonatkozó terveit, amelyeknek most Németország, Franciaország és Olaszország a fő szószólója – hivatkoznak a cikkben a múlt pénteki, prágai V4-es csúcstalálkozó után született nyilatkozatokra. A lap szerint az „Orbán-faktor” fontos ok a keleti és a nyugati országok közötti széthúzásban, és meghatározó lehet a közelgő uniós csúcson.

A Magyarországon kipattant idegellenes szólamokat csírájában kell elfojtani, mielőtt azok felbátorítanának más, túlzottan hazafi gondolkodásúakat valahol máshol Európában. Orbán muszlimokkal kapcsolatos gyűlölködő álláspontja az európai civilizációt fenyegeti – írja a The Guardian.

Nem jelenthet pardont Orbán mérgező szavaira az, hogy több ezer kétségbeesett embert kell most gyorsan biztonságba helyezni, valamint hatékony és fenntartható menekültpolitikát kell kidolgozni az EU-nak. Éppen ellenkezőleg, el kell ítélni és valamivel ellensúlyozni azokat. Az uniós intézmények az elmúlt időszakban elfelejtették elszámoltatni Orbánt az európai értékekkel kapcsolatban – most itt az ideje megtenni ezt – vélik a lap munkatársai.

Kapcsolódók

Kimaradt?