Borbély: nem a kvóta kiszabása a megoldás a menekültválságra

A menekültválság kezeléséről, a Kelet-ukrajnai helyzetről, valamint Ukrajna és Grúzia vízumkötelezettségének könnyítéséről egyeztetett hétfőn Vilniusban Borbély László.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke a litván parlament külügyi bizottságának elnökével, Benediktas Juodkával, Az Európai Ügyek Bizottságának elnökével Gediminas Kirkilassal, a nemzetbiztonsági és védelmi bizottság elnökével, Artüras Paulauskassal, valamint Litvánia külügyminiszter-helyettessel, Andrius Krivassal tárgyalt.

„Az egyeztetéseken kiderült, hogy a két ország nagyon sok külpolitikai kérdésben egyetért egymással. Mindkét fél aggódik a kelet-ukrajnai helyzet miatt, és mindkét ország aktívan részt kíván venni a NATO walesi csúcstalálkozóján elfogadott cselekvési terveknek és hadgyakorlati stratégiáknak a kivitelezésében, amelyek a térség biztonságát, stabilitását növelnék” – fogalmazott Borbély László a találkozók után.

Elmondta, a bevándorlási kérdésről, a befogadási folyamatokról és feltételekről mindkét ország világos álláspontot, egyértelmű szabályokat vár el az Európai Uniótól. „Nem hisszük, hogy az a helyes megoldás, hogy rövid távú terveket fogalmazunk meg, és az országok megkérdezése nélkül kötelező kvótákat szabunk ki. Az európai országoknak nyilván szolidaritást kell vállalniuk, de hosszú távon is működő szabályozásra van szükség, hiszen már most látjuk, hogy egyes országok nem tudnak szembenézni a menekülthullámmal” – tette hozzá Borbély.

A Keleti Partnerség jövőbeni céljaira is kitérve, a találkozón elhangzott: a következő időszakban fontos, hogy mi fog történni Moldvával, Ukrajnával és Grúziával, az utóbbi két ország vízumkötelezettségének könnyítését mind Románia, mind pedig Litvánia támogatja.

„A litván elöljárók értékelték, hogy Románia aktívan részt vett Moldva vízumkérdésének megoldásában, és abbeli reményüket fejezték ki, hogy az aktuális belpolitikai csatározások Romániában nem fognak politikai instabilitást eredményezni” –  nyilatkozta Borbély László.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?