Borbély a menekültekről: figyelembe kell venni Románia érdekeit is

Fontos, hogy Románia szolidaritást tanúsítson a menekültek befogadása iránt, de figyelembe kell venni az ország érdekeit is – jelentette ki Borbély László, a külügyi bizottság elnöke a parlamentben tartott szerdai egyeztetések után.

A képviselőház külügyi, európai ügyek és védelmi bizottsága a belügyminisztérium és a külügyminisztérium vezetőivel tárgyalt Románia menekültügyi politikájáról, a bevándorlás kérdéséről. A két minisztérium adatai szerint az ország jelenleg kevesebb mint 400 menekültnek ad otthont átmenetileg – akik főként Pakisztánból, Szíriából és  Iránból érkeztek –, az utóbbi hat-hét évben pedig átlagosan ezer letelepedési kérés jutott el évente a román hatóságokhoz.

1700 menekültet fogadunk be

Borbély László emlékeztett: az Európai Unió szintjén jelenleg tárgyalások zajlanak arról, hogy milyen feltételek között fogadjanak el egy sürgősségi tervezetet, és megoldást találjanak arra, hogy az Olaszország, valamint a Görögország területén levő 40 ezer menekültet miként oszthatnák el az EU-tagállamok között, figyelembe véve többek között az országok nagyságát, nemzeti vagyonát. Elmondta, az Európai Bizottság tervei szerint Románia 1023 menekültet fogadna be Olaszországból, 682-t pedig Görögországból.

„Ez még nem egy végleges álláspont az EU részéről, a tagállamoknak, köztük Romániának is, a következő hetekben kell véglegesíteniük álláspontjukat” – hangsúlyozta Borbély, hozzátéve: Románia jelen pillanatban nem tartozik azon országok közé, amelyeknél fennáll egy menekülthullám veszélye, ami egyrészt annak „köszönhető”, hogy nem része a schengeni-övezetnek, másrészt pedig annak, hogy EU-s szinten is kiemelkedően hatékony az ország határvédelme.

„A találkozón többen aggályaikat fejezték ki az ukrajnai helyzet miatt, ami egy plusz bizonytalansági tényező. Mindezek tükrében, fontos, hogy kialakítsunk egy közép és hosszú távú menekültügyi stratégiát, mint ahogy az is, hogy szolidaritást tanúsítsunk a menekültek befogadása iránt, de ugyanakkor figyelembe kell vennünk az ország érdekeit is” – fogalmazott Borbély László.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?