Az Orbán-kormányt elítélő határozatot fogadott el az EP

Elfogadta szerdán az Európai Parlament Strasbourgban ülésező plenáris ülése a magyarországi helyzettel, elsősorban Orbán Viktor miniszterelnöknek a halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentéseivel és a bevándorlás és a terrorizmus témakörében indított nemzeti konzultációval foglalkozó határozatát.

Az EP plenáris ülése a szociáldemokrata, a radikális baloldali, a liberális és a zöld frakció közös határozati javaslatát 362 igen szavazattal, 247 ellenében, 88 tartózkodás mellett fogadta el.

Fidesz: összefogtak ellenünk

A Fidesz második Tavares-jelentésnek tartja a javaslatot, ugyanakkor üdvözli, hogy az Európai Néppárt kiállt a magyar kormánypárt mellett - mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján. "A második Tavares-jelentést (...) úgy sikerült elfogadni, hogy összefogtak a liberálisok, baloldaliak, zöldek, kommunisták", és így többségbe kerültek, hiába a néppárté a legnagyobb frakció az EP-ben - mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem igazolódott be az "a magyar baloldalon megfogalmazott remény", hogy a néppárt kihátrált volna a Fidesz álláspontja mögül.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek a halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentései mellett a bevándorlás és a terrorizmus témakörében indított nemzeti konzultációval foglalkozó EP-határozattal összefüggésben a fideszes országgyűlési képviselő megerősítette: a magyar kormány álláspontja világos, "bevándorlásellenes állásponton vagyunk".

Kimaradt?