Újabb több száz katonát küldene Washington Irakba

Az Egyesült Államok a közeli napokban várhatóan bejelenti, hogy több száz fővel megerősíti iraki katonai jelenlétét, hogy nagyobb kiképzési és tanácsadási támogatást nyújtson az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló helyi egységeknek - közölte kedden az amerikai média kormányzati forrásokra hivatkozva.

A közel-keleti országban jelenleg 3080 amerikai katona teljesít szolgálatot. Sajtóforrások egy, mintegy 500 fős lehetséges csapaterősítésről számoltak be, bizonyos kormánytisztviselők szerint azonban a kiképzés kiterjesztéséhez további ezer katona Irakba vezénylésére lenne szükség. A legutóbbi, 1500 fős csapaterősítést novemberben rendelte el Barack Obama.

Az elnök a héten arról beszélt a németországi G7-csúcson, hogy a nemzetközi közösségnek fokoznia kellene az Irakban folytatott kiképzői tevékenységet. Egy évvel azután, hogy az IÁ hatalmas területeket foglalt el Irak északi és nyugati részén, az amerikai vezetésű koalíció légicsapásai és a katonai kiképzés felújítása még mindig nem vezettek döntő iraki harctéri győzelmekhez, mi több a dzsihadisták nemrégiben bevették Ramádi városát is. A város feladása rávilágított arra a problémára, hogy a szövetségesek által felújított kiképzési program ellenére továbbra is komoly bajok vannak az iraki kormányerők fegyelmével és harci moráljával, valamint hatékonyságával a sokkal kisebb létszámú felkelők ellen.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter, aki nemrégiben kétségbe vonta a Bagdadhoz hű erők „harci kedvét", májusban felkérte a Pentagon szakértőit, hogy módosítsanak a jelenlegi amerikai Irak-stratégián a kormányerők megerősítése érdekében. Amerikai és szövetséges kiképzők Irakban jelenleg öt helyszínen oktatják „fegyverforgatásra" az iraki és a kurd erőket.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Izraelben járva kedden kijelentette, hogy megnövelhetik a kiképzőtáborok számát, de egyúttal azt is leszögezte: nem biztos, hogy ezekben amerikai katonákra lesz szükség. Hangsúlyozta, hogy nem várható radikális változás az amerikai Irak-politikában, amely kizárja, hogy az Egyesült Államok ismét harcoló egységeket küldjön az arab országba. Dempsey tábornok szerint az amerikai haderőnek a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) azt is vizsgálja, hogy miként lehetne növelni az IÁ elleni légicsapások hatékonyságát.

Az amerikai sajtónak nyilatkozó washingtoni illetékesek reményüket fejezték ki, hogy sikerül a szunnita arab harcosokat is bevonni a küzdelembe a síita Haider al-Abádi miniszterelnök vezette kormány hadseregének oldalán.

Kimaradt?