A kormányzói vétó ellenére törölték a halálbüntetést Nebraskában

Hiába ellenezte a kormányzó, vétója után szerdán végleg megszavazták a képviselők Nebraskában a halálbüntetés eltörlését. Az Egyesült Államokban középnyugati államában ezután a tényleges életfogytiglan lesz a legsúlyosabb büntetés – írta az MTI.

Nebraska az első republikánus vezetésű állam 1973 óta, amely lemondott a halálbüntetésről. (Akkor Észak-Dakota törölte el saját területén.) Igaz, a nebraskai döntés megosztó volt, a képviselők közül 19-en szavaztak ellene, harmincan mellette – írta a Reuters. Az állam törvényhozása az eltörlés mellett vallási érveket is felhozott, de döntő volt, hogy a halálos injekcióhoz egyre bonyolultabb beszerezni a mérget az európai gyógyszergyártók döntése miatt, és az is, hogy a halálbüntetés végrehajtását már nem lehet jóvá tenni, ha új bizonyítékok előkerülésével az elítélt esetleg tisztázható lenne.

Ezzel az Egyesült Államok 50 tagállamából immár 19-ben nincs halálbüntetés. Pete Ricketts kormányzó sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de elismerte, hogy több jogi lehetősége nincs arra, hogy akadályt gördítsen a halálbüntetés eltörlése elé. Az ellenzők konkrét bűneseteket hoztak fel – például egy öt halálos áldozatot követelő bankrablást – amelyek miatt fenntartották volna a halálbüntetést. 1976 óta 37 embert végeztek ki Nebraskában, utoljára 1997-ben, két nő meggyilkolásáért. jelenleg tíz ember vár a halálsoron.

Kapcsolódók

Kimaradt?