EPP: kizárjuk a Fideszt, ha tovább erőltetik a halálbüntetést

Az Európai Néppárt EP-frakciója zárt ülésén tette világossá, hogy említés szintjén sem kér az Orbán Vikto magyar miniszterelnök által meglebegtetett halálbüntetésből. A Fidesz elleni retorzió is szóba került – írja az Eurologus blog. A luxemburgi Frank Engel „szánni való populistának” nevezte Orbánt, és szerinte többekben megérett már az elhatározás, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezzék a frakcióból.

Antonio Lopez-Isturiz, az EPP főtitkára a spanyol EFE hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában leszögezte: a néppártiak számára a halálbüntetés bevezetése egy olyan „vörös vonal”, amelyen semmiképpen nem léphetnek át. „A Néppárt mélységesen humanista elvrendszere semmiképpen nem egyeztethető össze a halálbüntetéssel” – tette hozzá, leszögezve, azonnal kizárják az EPP-ből a Fidesz, amint hírét veszik annak, hogy egy ilyen törvénytervezetet készít elő. 

„Szánni való populista”

A néppárti Frank Engel „szánni való populistának” nevezte, és szerinte többekben megérett már az elhatározás, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezzék a frakcióból. Ez a pletyka időről időre felmerült, azonban a Néppártnak szüksége van a 12 magyar képviselőre a szavazásoknál.

A kedd esti európai parlamenti vitában Orbán Viktor határozottan védte azt a jogot, hogy bármilyen témáról lehet és kell is demokratikus vitát folytatni, beleértve a halálbüntetést is. Az ülés után a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt, a Fidesz pártcsaládjának frakciótalálkozóján vett részt, ahol tartotta az álláspontját, és nagyjából megismételte az érveit. A megbeszélésen heves szóváltás alakult ki, amelyben a néppárti frakció túlnyomó többsége elítélte Orbán Viktor szavait. Eszerint néppárti képviselők egy csoportja azt javasolta, hogy a június 6–7-re Budapestre tervezett kihelyezett frakcióelnökségi ülést el kellene halasztani. Szerda délutánra azonban vélhetően megnyugodtak a kedélyek: most úgy tűnik, az elnökségi találkozó marad, és egyéb retorziót sem helyeztek kilátásba.

A bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) képviselője, Markus Ferber azt mondta: szerinte „Orbán Viktor úgy viselkedik, mint egy gyerek, aki folyton próbálgatja, hogy a szüleinél meddig mehet el”. Túlzásnak tartja, hogy a magyar miniszterelnök minden alkalommal, amikor az Európai Parlamentben jár, azt hangoztatja, hogy Magyarország egy szuverén állam. „A néppárti frakcióban unjuk már, hogy minden második hónapban Magyarországról tartanak vitát az EP-ben” – jelentette ki. Azt is hozzátette, hogy a probléma gyökere szerinte az, hogy nincs valódi ellenzék Magyarországon, és ezért az Európai Parlamentbe tolódnak azok a viták, amelyeket otthon kellene lefolytatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?