Redingék kivacsorázták a Fideszt az EPP-ből

Nagyon rosszul döntött a Fidesz, hogy egyetlen képviselőjét sem küldte el az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának Dubrovnikba kihelyezett vezetőségi ülésére, ugyanis a maszol.ro-nak a helyszínen névtelenül nyilatkozó források szerint eldőlt: ha a magyar kormánypárt egy heten belül nem enged az Európai Bizottságnak, névleg Viviane Reding igazságügyi biztosnak az alaptörvény negyedik módosításának kérdésében, akkor kitessékelik az EPP-ből.

Az EPP hivatalosan cáfol. Alaptalannak nevezi lapunk értesüléseit az Európai Néppártnak és a párt frakciójának szombati közleménye a dubrovniki kihelyezett pártvezetőségi ülésen tartott vacsorával kapcsolatban, amelyen állítólag a Fidesz esetleges kizárása is napirenden lett volna. A Kosztasz Szaszmatszoglu szóvivő által jegyzett kommüniké szerint Joseph Daul, a néppárti képviselőcsoport vezetője, Antonio López-Istúriz White, a párt főtitkára, és Viviane Reding alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős unós biztos nem tartott olyan vacsorát, amelyen a Fidesz jövője lett volna a téma.

Informátorunk szerint Joseph Daul, a néppárti EP-frakció elnöke és Viviane Reding a Revelin erődben tartott csütörtök esti vacsoránál tárgyalt a Fidesz sorsáról. „Nem hiszem, hogy Viviane Reding miatt nem jöttek el, de mindenesetre nagyon rossz döntés volt a részükről, hiszen a színfalak mögött mindenki Magyarországról beszél” – mondta el a maszol.ro-nak az igazságügyi biztos közvetlen környezetébe tartozó eurokrata. Hozzátette: a magyar kormánypárt elszigetelődött, „szövetségesek nélkül maradt”az EPP-ben.daul reding

Mint korábban írtuk, hetek óta folyik a kötélhúzás budapesti kormány és az Európai Bizottság között a magyar alkotmánymódosításról, Viviane Reding pedig korábban több kérdésben jogsértési eljárást indított Orbánék ellen, sikerrel. A napokban szóváltás is volt az európai sajtóban Reding és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter között, legutóbb épp csütörtökön, amikor Navracsics az European Voice című brüsszeli lapban a magyar ellenzéki pártok retorikájának átvételével vádolta meg az EU igazságügyi biztosát.

A fideszes politikus azt mondta, kételkedik abban, hogy Reding álláspontja megegyezik José Manuel Barroso EB-elnök hozzáállásával. Navracsics cikkére még aznap reagált a Bizottság, Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője az MTI kérdésére leszögezte: Barroso és Reding "teljes egyetértésben van" azzal kapcsolatban, hogy a brüsszeli testület hogyan kezelje a magyarországi helyzetet.

Marian-Jean Marinescu, az EPP parlamenti frakciójának egyik alelnöke szerint távolról sem dőlt még el a Fidesz sorsa, ugyanis Orbán Viktornak továbbra is nagyon erős pozíciói vannak a Néppártban, első számú támogatója maga az EPP elnöke, Wilfried Martens. „Másfelől Orbán már volt az ALDE alelnöke, biztos vagyok benne, hogy a liberálisok tárt karokkal várnák vissza” – mondta el a maszol.ro-nak a román EP-képviselő.total2

Más elfoglaltságaik voltak

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtótitkára pénteken a maszol.ro-nak elmondta: az EPP-frakció vezetőségének „öt vagy hat” fideszes tagja „más elfoglaltsága miatt” nem vett részt a dubrovniki kihelyezett ülésen. Panyi Miklós hangsúlyozta: távolmaradásuknak semmi köze nincs a Navracsics és Reding közti szóváltáshoz.

A sajtótitkár tájékoztatása szerint Szájer József frakcióvezető-helyettes például azért nem utazott el a horvát városba, mert csütörtökön az EPP-t képviselte az Európai Parlament házbizottsági ülésén. Mint mondta, az EPP évente hét-nyolc kihelyezett ülést tart, „és biztos volt már olyan eset, hogy az ülések valamelyikén egyetlen fideszes képviselő sem vett rész”.

Panyi Miklós kételkedik abban, hogy a fideszesek távolmaradását zokon vették volna Daulék. „Ezt eddig csak önöktől hallottam, hozzám nem jutottak el ilyen információk” – jelentette ki a maszol.ro-nak.

Barroso: eljárás indul Magyarország ellen. Újabb levelet írt José Manuel Barroso Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megerősíti az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályait – tudatta pénteken az Európai Bizottság sajtószolgálata. Barroso a levelében azt írja, hogy amint a Bizottság még zajló vizsgálata lezárul, meg kell tenniük  a szükséges lépéseket a kötelezettségszegési eljárás megindítására. "Erősen kérem önt és a kormányát, hogy foglalkozzanak ezekkel az aggályokkal, és határozott, egyértelmű módon rendezzék őket. Kétségkívül ez szolgálja a legjobban Magyarország és az Unió egészének érdekét" – áll a levélben. A bizottság közleménye megerősíti, az előzetes jogi elemzés alapján a bizottságnak "komoly aggályai" vannak azzal kapcsolatban, hogy az alaptörvény negyedik módosítása összeegyeztethető-e az uniós joggal és a jogállamiság elvével..

 

 

 

Kimaradt?