Még soha nem kapcsoltak le ekkora heroinszállítmányt Indiában

Összesen kétszáz kilogramm heroint foglaltak le kedden az indiai hatóságok az Arab-tengeren, egy pakisztáni hajó fedélzetén – számolt be az indiai hadsereg. A körülbelül 15 millió dollár értékű drogszállítmány az eddigi egyik legnagyobb fogás Indiában.

D.K. Sarma, az indiai haditengerészet szóvivője azt mondta, hogy a parti őrség és a haditengerészet közös razziájában tartóztatta fel indiai vizeken a Gudzsarát államba tartó hajót.

A vízi jármű személyzetének nyolc tagját őrizetbe vették. A szóvivő szerint a pakisztáni drogcsempészek legújabb stratégiája az, hogy halászhajókon szállítják a heroint, valamint telefonok és GPS-adatok segítségével bonyolítják le a tengeren a csomagok átadását.

A drogkereskedelem ellen küzdő indiai rendőri egység idén felkérte az indiai hadsereget, hogy segítsen az Afganisztánból Pakisztánon, majd a vitatott hovatartozású indiai Kasmíron keresztül India északi és nyugati partvidékére egyre nagyobb mennyiségben csempészett heroin illegális kereskedelme elleni küzdelemben.

Az ENSZ kabuli tisztségviselői arról számoltak be, hogy rendkívüli mértékben megnőtt az Afganisztánból Indiába tartó csempészektől lefoglalt heroin mennyisége. India azután erősítette meg parti őrségét, hogy 2008-ban gumicsónakon érkezett Mumbaiba tíz pakisztáni fegyveres, akik 166 ember életét követelő merényletsorozatot követtek el.

Kimaradt?