Májusban 25 ezer katonát küldenének az Iszlám Állam ellen

Akár 25 ezer fegyveresből álló iraki-kurd erőt készítenek fel, hogy visszafoglalják Moszult az Iszlám Államtól, mondta egy amerikai tisztviselő a BBC-nek. A névtelen forrás szerint a hadművelet áprilisban vagy májusban indulhat Irak második legnagyobb városa ellen, amit az IS még tavaly nyáron foglalt el, és 1-2 ezer fegyveresével ellenőriz.

A tisztviselő szerint arról még nem döntöttek, hogy amerikai katonai tanácsadók egy kis csoportja is jelen legyen-e, hogy segítsen a légi támogatás koordinálásában. Az iraki-kurd erő katonái mindenesetre amerikai kiképzést kapnak. A forrás szerint a támadást még májusban meg kellene indítani, hogy ne hátráltassa a harcokat a nyári hőség, de azt is hozzátette, hogy csúszhat az akció, ha az iraki erőket nem sikerül időre felkészíteni.

Az elmúlt hetekben amerikai tisztviselők, köztük John Kerry külügyminiszter is azt bizonygatta, hogy a légi csapások eredményesek voltak az Iszlám Állam ellen, de azt többen is elismerték, hogy szárazföldi egységekre is szükség lesz. John Allen nyugalmazott amerikai tábornok, az USA Iszlám Állam ügyében eljáró különmegbízottja már a múlt héten azt mondta a jordániai Petra hírügynökségnek, hogy a koalíció kiképezi és felfegyverzi az iraki hadsereg 12 dandárját, az iraki erők pedig a következő hetekben aztán átfogó ellenoffenzívát indíthatnak az IS ellen.

A héten aztán Hájder al-Abádi iraki miniszterelnök is arról beszélt, hogy hadseregük a Moszul elleni offenzívára készül. Reményei szerint néhány hónapon belül, minimális veszteségek árán felszabadíthatják Moszult. Közben húsz ország katonai vezetői Szaúd-Arábiában gyűltek össze, hogy megtárgyalják, hogyan lehetne megerősíteni az iraki hadsereget az IS ellen.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet szerint Szíriában az amerikai vezetésű koalíció légi csapásai segítettek 19 falu visszaszerzésében Rakka tartományban. A helyi kurd erők és három másik mérsékelt felkelő csoport biztosan nyomul előre, mióta január 26-án végleg visszavették a török-szíriai határon fekvő Kobanit az IS-től.

Kimaradt?