Ismét légicsapásokat mért Emírségek az Iszlám Államra

Egy jordániai légi támaszpontról indulva ismét légicsapásokat mért az Egyesült Arab Emírségek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásaira - közölte az emírségekbeli WAM hírügynökség kedden.

A hírügynökség az arab ország fegyveres erőinek parancsnokságát idézve azt közölte, hogy az emírségek F-16 típusú harci repülőgépei helyi idő szerint kedd reggel több tucatnyi támadást hajtottak végre a dzsihadisták ellen, majd biztonságosan visszatértek a jordániai bázisra. 

Az Egyesült Arab Emírségek korábban nem erősítette meg, de nem is cáfolta hivatalosan azt az amerikai lapjelentést, hogy decemberben felfüggesztette részvételét a nemzetközi légi hadjáratban, miután fogságba esett Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta. Amerikai források szerint az emírségek nem látott elég garanciát a pilótáik biztonságára, és helyette inkább földi hadtáptámogatást ajánlott fel. 

Február elején az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelynek tanúsága szerint a terrorcsoport élve elégette a jordániai pilótát. II. Abdalláh jordániai király bosszút fogadott Kasszaszbe kivégzéséért, és keményebb fellépést ígért az IÁ ellen. Vasárnap a jordániai légierő parancsnoka közölte, hogy az elmúlt három napban 56 légicsapást mértek az IÁ szíriai hadállásaira. 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalícióban, amelynek célja a Szíriában és Irakban jelentős területeket elfoglaló IÁ felszámolása, hat arab monarchia vesz részt: Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar, az emírségek, Jordánia és Marokkó, amelynek vezetése február elején közölte, hogy ugyancsak beszüntette a légitámadásokat az IÁ ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?