Simicska Lajos árulást emleget és az életét félti

Simicska Lajos közlése szerint ő lesz a HírTV-t működtető társaság elnöke, D. Horváth Gábor a Magyar Nemzet főszerkesztője, Tóth Mariann pedig a lap kiadójának ügyvezető igazgatója, miután a a nagyvállalkozóhoz köthető médiumok több vezetője benyújtotta fel-, illetve lemondását pénteken. 

A lemondások után a tulajdonos Simicska Lajos tőle szokatlan módon telenyilatkozta a sajtót. Azt mondta, hogy "kirúg minden orbánistát", és meg is nevezte a Magyar Nemzet új vezetőjét, valamint jelezte: a Hír tévé elnöke ő maga lesz. Ám az üzletember már csütörtökön megfenyegette a kormányt.

Totális médiaháborút hirdetett

A Népszava internetes kiadásában csütörtökön este megjelent cikk szerint Simicska Lajos arról beszélt a lapnak: totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány az RTL-lel való békülés jegyében öt százalékra csökkenti, ugyanakkor kiterjeszti a reklámadót.

Simicska Lajos korábban Orbán Viktor bizalmasa, a Fidesz első számú gazdasági háttérembere volt. Kettejük konfliktusának okairól itt olvashat részleteket.

Az Origónak a lemondások előtt egy órával arról beszélt, hogy a reklámadó nem a pénzről, hanem az elvekről szól, nem hagyja, hogy Orbán Viktor a médiapiac feletti teljes befolyásszerzésre törjön. A lemondások után egy órával pedig azt erősítette meg: ha egyedül is maradt, nincs ok a pánikra: "Amíg én vagyok, minden van, folytatom a háborút, és mindenkit kibaszok".

Ezt követte az mno.hu portálon megjelent közlemény, amely szerint pénteken benyújtotta fel-, illetve lemondását Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

"Kinyírnak, lelőnek”

Több más médium mellett az Index is elérte Simicska Lajost, akinek az érdekeltségi körébe tartoznak a médiumok. Azt közölte a portállal, hogy meglepetésként érte a vezetők lemondása, ő is most próbálja kideríteni, hogy mi történt. Nem rejtette véka alá meglepetését.

Ezek után, kora délután felgyorsultak az események. Simicska Lajos, aki nagyon sokáig kerülte a nyilvánosságot, rövid idő alatt vagy fél tudat médiumnak nyilatkozott, meglepő szavakat és kijelentéseket téve. A Hir24-nek például arról beszélt, elképzelhetőnek tartja, hogy "Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó", egyúttal megerősítette azt a kijelentését, hogy szerinte "Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött".

hvg.hu megbízható forrásból úgy értesült, Simicska Lajos azt kérte a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió munkatársaitól, hogy a médiumok mostantól személyesen magát Orbán Viktort kezdjék támadni. Péntek reggel az üzletember elmondta új elvárásait a főszerkesztőknek, akik ezután hirtelen döntöttek úgy, hogy az számukra vállalhatatlan, az orgánumok karaktere szempontjából pedig szerintük nem lett volna kivitelezhető.

„Elintézek mindent, és elmegyek szánkózni”

A nol.hu oldalon pedig a többi között azt fejtegette a kialakult háborúra utalva, hogy abban valaki elesik. Az atv.hu-n megjelentek szerint az üzletember azt közölte, ő sem tudott előre a lemondásokról, arról akkor értesült, amikor az olvasók, és ezt különösen nehezményezi. "Árulásnak tartom, és mellbe vágott" - idézi a portál a vállalkozót, aki hozzátette, megoldja a problémát, és holnapra mindenki megismeri az új struktúrát.

Erre nem kellett sokáig várni, hiszen Simicska Lajos az Átlátszó kérdésére jelezte: a Magyar Nemzet vezetéséből egyedül D. Horváth Gábor főszerkesztő-helyettes maradt, akit délután főszerkesztőnek nevezett ki, és bejelentette, a Hír TV elnöke pedig ő maga lesz. "Elintézek mindent, aztán elmegyek szánkózni" - tette hozzá. Azt is elárulta, hogy milyen hozzáállása lesz Orbán kormányához az általa vezetett médiacsoportnak. Mint mondta, nem érdekli, hogy az Orbán mit akar. "Ha ilyen értelemben kérdezi, kormánykritikus lesz, igen" – jelentette ki.

Simicska Lajos egyébként üzent az őt a Magyar Hírlapban megtámadó Bayer Zsoltnak, "görénynek" nevezte az újságírót. Azt írta neki: "Ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne".

 

Kapcsolódók

Kimaradt?