Lemondott a Hitlerért rajongó német iszlámellenes vezető

Lutz Bachmann a Pegida Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint lemondott a mozgalmat szervező egyesület elnöki tisztségéről, bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértett korábbi bejegyzéseivel és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy megnyilvánulásaival ártott a mozgalomnak.

A bevándorlást és a menekültügyet szabályozó előírások szigorítását – például a bűncselekményért elítélt menekültek kitoloncolását– követelő, és Németország állítólagos iszlamizálódását bíráló Pegidára alapító-főszervezője, Lutz Bachmann egy nap alatt két súlyos botrányba került, miután a Bild című lap szerdai számának első oldalán megjelent egy szelfije, amelyen a büntetett előéletű férfi Adolf Hitler náci vezért idéző bajusszal és hajviselettel látható. A Pegida vezetője szerda estére lemondott posztjáról. 

A drezdai ügyészség egy Facebook-bejegyzés miatt indított eljárást, amelyben Bachmann egyebek között állatoknak nevezte a Németországban menedékjogot kérő külföldieket és úgy vélekedett, hogy nincsenek „igazi” háborús menekültek. 

Lutz Bachmann a közlemény szerint „meggondolatlan megnyilvánulásnak” nevezte a tavaly szeptemberében kelt bejegyzést, és hozzátette, hogy „ma már” nem tenne ilyen kijelentéseket. 

Az egyesület a leghatározottabban visszautasítja Lutz Bachmann sértő, „politikai vitába nem illő” szavait - áll a közleményben. Ugyanakkor kiemelték, hogy a visszalépett egyesületi elnök nagy érdemeket szerzett a Pegida elindításával, a hétfő esti drezdai felvonulások megszervezésével és azzal, hogy a mozgalmat „bejuttatta a médiába”.

A drezdai ügyészség elsőként azt próbálja megállapítani, hogy valódi bejegyzést ábrázol-e a képernyőfelvétel. A Hitlert idéző szelfiről Bachmann a Bildnek azt mondta, hogy azt „viccből” készítette.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?