Százezrek tiltakoznak a német Pegida mozgalom ellen

Több százezren csatlakoztak egy online petícióhoz, amelyet a Németország állítólagos iszlamizálódását bíráló és a bevándorlás korlátozását követelő, Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom ellen indult.

A change.org oldalon A sokszínű Németországért - Egymillióan a Pegida ellen címmel indult petícióhoz karácsony óta szerdáig több mint 330 ezren csatlakoztak, míg a Pegida Facebook-oldalán 114 ezren jelezték támogatásukat.

A Pegida ellenzői a német városok utcáin is nagy többségben vannak, a mozgalom legutóbbi, hétfői tüntetései 19 ezer embert mozgattak meg, az ellendemonstrációkra viszont 46 ezer ember ment el a Bild című lap szerdai összeállítása szerint.

A Pegida október óta szervez tüntetéseket hétfő esténként Drezdában a rendszerváltás idején tartott hétfői demonstrációk mintájára. A mozgalom az egykori NDK területén fekvő, szászországi nagyváros után több nyugati városban is megjelent, Kölnben például Kögida, Kasselben Kagida néven alakult felvonulásokat szervező csoport, de tüntetéseiken általában csak néhány százan jelennek meg, az ellendemonstrációkon pedig több ezren.

A Pegida és társszervezetei az európai értékek fenyegetésével vádolják a muszlim bevándorlókat, és úgy vélik, hogy a sajtó elferdíti a tényeket, nem számol be a német társadalom szerintük veszélyes ütemű "iszlamizálódásról". A mozgalom decemberben keltett országos feltűnést, amikor a drezdai demonstrációk résztvevőinek száma átlépte a tízezres határt. Azóta a német politikai elit túlnyomó része és vezető értelmiségiek, művészek és közéleti személyiségek sora határolódott el a mozgalomtól, és állt ki az ország sokszínűsége mellett. 

Ugyanakkor a legnagyobb támogatottságú parlamenten (Bundestag) kívüli politikai erő, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) szászországi szervezete tárgyalást kezdeményezett a mozgalom vezetőivel, és a párt egyik alelnöke, Alexander Gauland egy szerdai rádióinterjúban az AfD természetes szövetségesének nevezte a Pegidát.

Az egyik vezető német közvélemény-kutató intézet, a Forsa vezetője szerint egyelőre nem valószínű, hogy a Pegida nagyobb mozgást indít el a német politikai rendszerben. Németország egészét tekintve a mozgalomnak nincs számottevő támogatottsága, csupán regionális jelenségről, "szászországi specialitásról" van szó - mondta Manfred Güllner a Stern című hírmagazinnak. 

A Pegida eddig kizárólag Drezdában tudott tízezres nagyságrendű tömeget az utcára vinni, a városban pedig a tavalyi tartományi választáson 28 ezren szavaztak az AfD-re és a széles körben neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Pártra (NPD), "így nem meglepő, ha ennek a bázisnak több mint a felét sikerül mobilizálni" - mondta a Forsa vezetője a Stern online kiadásában szerdán közölt összeállításban, utalva arra, hogy a Pegida hétfői felvonulásán 18 ezren jelentek meg.

Kimaradt?