Fergusonban felgyújtottak egy járőrautót a tüntetők

Miközben az Egyesült Államok több mint 100 településén tartottak kedden békés tiltakozó megmozdulásokat, Fergusonban ismét felgyújtottak egy rendőrautót.

A St. Louis vonzáskörzetéhez tartozó településen rendőrség és a Nemzeti Gárda egységei a folytatódó szembenállás ellenére kedden sokkal jobban fenn tudta tartani a rendet, mint egy nappal korábban, amikor a nagyesküdtszék döntése által kiváltott tüntetést kihasználva sokan üzleteket fosztottak ki és gyújtottak fel. Ehhez jelentősen hozzájárult az is, hogy Jay Nixon, Missouri állam kormányzója, több mint háromszorosára, 700-ról 2200-ra növelte a Nemzeti Gárda Ferguson környékére vezényelt egységeinek létszámát. A fergusoni városházánál felgyújtott autótól a rendőrök könnygáz bevetésével szorították hátrább a tömeget.

A kedden országossá terebélyesedett tiltakozásokat az váltotta ki, hogy az illetékes nagyesküdtszék egy nappal korábban úgy döntött, nem kell bíróság elé állítani azt a fehér rendőrt, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. New Yorkban kedd este több száz tüntető egy időre megbénította a várost New Jersey állammal összekötő Lincoln-alagút forgalmát, majd a rendőrség továbbvonulásra kényszerítette őket. A fokozatosan ezer fő fölé duzzadt tömeg végigvonult a metropolisz több forgalmas útján. Noha a tüntetést nem engedélyezték tömegoszlatás nem történt.

Kedden egyebek között Washingtonból, Philadelphiából, Bostonból, Baltimore-ból, Portlandből, Chicagóból, Denverből, New Orleansből, Los Angelesből, San Franciscóból, Atlantából és Seattle-ből jelentettek utcai megmozdulásokat. Több helyen tüntetőket állítottak elő a forgalom akadályozása miatt. Demonstrációkat tartottak Kanadában is.

Barack Obama elnök kedden Chicagóban elítélte az erőszakot és kifejezte készségét a békés tüntetőkkel való konstruktív párbeszédre a bűnüldöző szervek szerepéről és a kisebbségekhez való viszonyulásáról. Mint mondta, arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy ne csak annak kiderítésére összpontosítson, hogy a zavargások során kik és milyen bűncselekményeket követtek el, hanem határozza meg azokat a lépéseket is, amelyek szükségesek annak biztosítására, hogy a bűnüldöző szervek mindenkivel tisztességesen és egyenlő módon bánjanak, és hívjon össze regionális tanácskozásokat az ezzel és a „faji" feszültségek csökkentésére vonatkozó tennivalók megvitatására.

Kapcsolódók

Kimaradt?