Újabb afroamerikait lőttek le rendőrök St. Louisban

Rendőrök lőttek agyon kedden egy késsel hadonászó afroamerikai fiatalembert St. Louisban. A 23 éves férfiról egyelőre annyit közöltek, hogy zavarodottan járkált az utcán, és a kiérkező rendőrök felé késsel közelített, amit nem volt hajlandó eldobni. A két egyenruhás akkor nyitott rá tüzet, amikor már csak egy méterre volt tőlük.

A fiatalembert a Ferguson nevű városrésztől néhány kilométerre lőtték le, ahol keddre virradóra ismét súlyos zavargások voltak amiatt, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr agyonlőtte a 18 éves fekete Michael Brownt.

A legutóbbi fergusoni zavargások idején a rendőrök megint könnygázt vetettek be, és 78 embert vettek őrizetbe. Négyen megsebesültek a rendfenntartók közül, akikre lőfegyverrel, Molotov-koktéllal és kővel támadtak a tüntetők. Verekedés tört ki a tiltakozók között is, ketten közülük lőtt sebeket kaptak. A lövéseket nem rendőrök adták le. A rendőrség és a helyiek szerint több rendbontók nem fergusoni volt, hanem például kaliforniai vagy New York-i.

A fergusoni önkormányzat vezetői kedden ismét nyugalomra intették a város lakóit, és azt ígérték: személyi kamerákat adnak a rendőröknek, hogy könnyebben lehessen tisztázni az incidenseket. Azt is tervezik, hogy a helyi rendőrséghez több afroamerikait vesznek fel.

Eric Holder igazságügyi miniszter szerdán érkezik Fergusonba egyeztetni. A nagyesküdtszék feltehetően ugyancsak szerdán kezdi meg a tanúk kihallgatást, hogy a vallomások alapján eldöntse, vádat emel-e a Brownt lelövő rendőr, Darren Wilson ellen.

Az áldozaton három boncolást hajtottak végre: a helyi és a szövetségi hatóságok, valamint a család megbízásából. A holttesten legalább hat lövéstől származó sebet találtak. Két golyó a fejét érte. Michael Brownt hétfőn temetik. A környékbeli iskolákban a héten nincs tanítás.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?