A délvidéki magyarság alig szavazott a nemzeti tanácsi választásokon

A vártnál alacsonyabb volt a részvétel a kisebbségi nemzeti tanácsi választásokon Szerbiában, a délvidéki magyar közösség tagjainak például körülbelül 40 százaléka járult az urnák elé vasárnap az előzetes eredmények alapján.

A délvidéki magyarok a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácson (MNT) keresztül valósítják meg a kulturális autonómiához való jogot. A testület hatásköre az oktatás, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki. Az MNT 35 helyéért négy listán 117 jelölt versengett. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke késő esti szabadkai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a legtöbb szavazatot a nem hivatalos és nem végleges eredmények alapján a VMSZ által támogatott lista, a Magyar Összefogás kapta. Rájuk a szavazók több mint 90 százaléka voksolt. Ezzel várhatóan 31 képviselőjük lesz az MNT-ben, hárommal több, mint eddig - mondta a pártelnök.

Őket a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége VMDK-Csonka Áron lista követi, amelynek két képviselője vehet részt az MNT munkájában a következő négy évben. A Másként Magyarságunkért-Fodor László lista és a Magyar Liga-Új Magyar Alternatíva-Vass Tibor nevű lista egy-egy képviselőt delegálhat a 35 tagú kisebbségi önkormányzati testületbe. Az MNT új elnöke várhatóan a Magyar Összefogás listavezetője, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója lesz.

Vasárnap 17 szerbiai nemzeti kisebbség választhatta meg kisebbségi önkormányzati testületét közvetlen módon. A választási bizottság nem közölt részeredményeket, a végleges eredményeket csütörtök 20 óráig hozzák nyilvánosságra. A Központi Választási Bizottság információ szerint 20 órakor bezártak a szavazóhelyek, szabálysértést két délkelet-szerbiai helyen jelentettek, mindkét helyen a választási bizottság tagjai okoztak a fennakadást, amikor széttépték a választási papírokat. A 7,2 milliós országban 1,2 millióan vallották magukat valamely nemzeti kisebbség tagjának a 2011-es népszámláláskor. Közülük 456 444-en iratkoztak fel valamely kisebbségi választói névjegyzékre, ami a voksolás előfeltétele volt.

Kimaradt?