Újabb civil áldozatai vannak a donyecki harcoknak

Négy civil vesztette életét, további kilenc pedig megsebesült a hétvégén a Donyeckben folyó harcok során. 

A nagyrészt az oroszbarát szakadárok által uralt kelet-ukrajnai iparvárosban szombaton és vasárnap heves összecsapások voltak az ukrán kormányerők és az oroszbarát fegyveresek között. 

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője Kijevben tartott szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy az előző huszonnégy órában tizenhárom ukrán katona halt meg a kelet-ukrajnai harcokban. Arról nincsenek hírek, hogy a lázadók között vannak-e halálos áldozatok. 

Porosenko pesszimista

Helyi hírügynökségi beszámolók szerint vasárnapra virradóra aknavető-gránátok és rakéták robbanását lehetett hallani Donyeck központjában. Nem szűnnek az összecsapások a donyecki nemzetközi repülőtér körzetében sem.

Az ottani harcok a hét második felében lángoltak fel, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval, valamint több EU-tagország vezetőjével és EU-tisztségviselőkkel Milánóban tárgyalt az ukrán válság rendezési lehetőségeiről. A jelek szerint nem sikerült áttörést elérni, sőt, Porosenko kijelentette, hogy nem bizakodó a kelet-ukrajnai békefolyamatot illetően. 

Lakott területeket támadnak

Noha a kelet-ukrajnai konfliktus a fegyverszünet szeptember 5-i kezdete óta jelentősen enyhült, szinte minden nap újra fellángolnak a harcok. Liszenko néhány nappal ezelőtt úgy fogalmazott: a szeparatisták "nem hagynak fel a lakott körzetek támadásával az átmenetileg ellenőrzésük alatt lévő területeken". 

A Minszkben szeptember 5-én Ukrajna, Oroszország, a kelet-ukrajnai felkelők és az EBESZ között létrejött 12 pontos megállapodásban a felek tűzszünetben egyeztek meg. Ukrajna vállalta, hogy törvényben rögzíti a két szakadár terület, Donyeck és Luhanszk megye különleges státusát, valamint rendkívüli helyhatósági választások megrendezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?