Folytatódnak a tüzérségi harcok Donyeckben

Az egy hónapja életbe lépett tűzszünet ellenére folytatódnak a tüzérségi harcok Donyeck környékén, az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló repülőtérnél, és a szakadárok és a kijevi hatóságok is áldozatokról tájékoztatják a nyilvánosságot.

Donyeck vezetése közölte kedden, hogy az elmúlt egy nap alatt négy civil vesztette életét és 10 sebesült meg becsapódó tüzérségi lövedékek repeszeitől Donyeck városában. A városi tanács közleményében arról számolt be, hogy kedden is több kerületben hallatszottak tüzérségi lövések robajai, azt azonban nem tudják, honnan lőnek.

Hennagyij Moszkal, Luhanszk megye - Kijev által kinevezett - kormányzója kedden közölte, hogy a megyében három civil vesztette életét a harcok következtében és az ukrán erők 11 tagja sebesült meg. Anatolij Matyiosz legfőbb katonai ügyész, helyettes főügyész arról tájékoztatott kedden, hogy elmúlt 24 órában összesen öt ukrán katona esett el és 28 sebesült meg a délkelet-ukrajnai hadművelet övezetében. Kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a fél éve tartó hadműveletben az ukrán kormányerők 953 tagja halt meg.

Közben egy ukrán civil szervezet holttestek felkutatásával foglalkozó tagjai újabb jeltelen tömegsírt találtak az Ilovajszktól nem messze lévő Szavur-Mohila település közelében. Hat ukrán katona holttestét egy mező közepén temették el. Az egyenruhák viszonylagos épségben maradtak, de személyes iratokat nem találtak a halott katonáknál.

https://www.youtube.com/watch?v=q584wsc6vq0

A múlt hónap közepén összesen 72 ukrán katona holttestét találták meg Ilovajszk és Szavur-Mohila térségében. Ukrán sajtóhírek szerint a katonák többsége az Ilovajszkért vívott harcokban esett el. Ilovajszknál a szakadárok és - Kijev állítása szerint - orosz reguláris erők augusztus végén ostromgyűrűbe zárták az ukrán kormányerők csapatait. A szakadárok ígéretet tettek arra, hogy szabad elvonulást biztosítanak számukra, de az állítólagos zöld folyosóban lemészárolták, illetve foglyul ejtették az ukrán egységek tagjait. Az ilovajszki tragédia az ukrán fegyveres erők legnagyobb harctéri kudarca a kelet-ukrajnai harcok kezdete óta.

Kimaradt?