Letartóztatták az egyik legfőbb francia dzsihadistatoborzót

Letartóztattak egy férfit Törökországban, akit azzal gyanúsítanak, hogy meghatározó szerepet játszott francia fiatalok toborzásában szíriai harcokra.

Az augusztus 16-án őrizetbe vett, 29 éves francia-marokkói kettős állampolgárságú Mourad Farest szerdán adta át Törökország a francia hatóságoknak - jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter Párizsban. "Egy különösen veszélyes, a dzsihadista terroristákhoz közel álló egyénről van szó" - olvasható a belügyi közleményben. A férfit szerda este, megérkezését követően a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren letartóztatták és csütörtök reggel a belső elhárítási igazgatóság átadta az igazságszolgáltatásnak - jelezte a belügyminiszter.

Fares szerepe a tárca szerint Toulouse-ban és Strasbourgban volt meghatározó francia fiatalok toborzásában szíriai harcokra.

A délkelet-franciaországi Thonon-les-Bains-ből származó férfi 2013 júliusában utazott el Szíriába. Először az Iszlám Állam nevű radikális fegyveres szervezethez csatlakozott, majd átment a rivális Jabhat al-Nusra nevű csoporthoz. Egy párizsi bíró július 24-én nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene terrorszervezettel kapcsolatos bűnszövetkezet miatt.

A francia hatóságokat aggasztja, hogy a Szíriába utazó franciák hazatértük után a legradikálisabb dzsihád nevében terrorcselekményeket követhetnek el Európában. Számukat közel ezerre becsülik, beleértve azokat is, akik már visszatértek, illetve azokat, akikről a titkosszolgálatok azt gondolják, hogy a közeljövőben fognak a harcok helyszíneire utazni.

Kimaradt?