Ukrajnában poligráffal vizsgálják a hazafiságot

Donyeck és Luganszk megye szakadároktól felszabadított városainak rendőreit hazugságvizsgálóval tesztelik. Azt akarják így eldönteni, hűségesek-e hazájukhoz – írja a hir24.hu.

Rengeteg panasz érkezett az ukrán belügyminisztériumhoz arról, hogy a fegyveres szakadárok által birtokba vett kelet-ukrajnai városok rendőrsége együttműködött a szeparatistákkal, a kormány úgy döntött, alapos tisztogatásba kezd a rendvédelmi szervek soraiban.

Testületileg menesztették számos kapitányság személyi állományát, de rájöttek, hogy a kollektív bűnösség elvének alkalmazása nem minden esetben állja meg a helyét. "Jelenleg speciálisan kiképzett szakembereink dolgoznak a terrorellenes műveletek által érintett területeken, akik poligráfos vizsgálatnak vetik alá a helyi rendőri állományt" – nyilatkozta a belügyminiszter.

Az ukrán államfő bejelentette azt is, ideje volna amnesztiában részesíteni a kijevi „majdanos” tüntetés véres eseményeiben részes Berkut és Alfa különleges rendőri erőket, melyek tagjai a terrorellenes műveletek során tanúsított hősies helytállásuk során a saját vérükkel mosták le magukról azt a szennyet, ami a civil tüntetők meggyilkolása során az idei tél folyamán a nevükhöz tapadt.

Anton Gerascsenko arról biztosította a Donbászban szolgáló beosztottjait, hogy ily módon biztonsággal kiszűrhetők a haza ellenségeinek bizonyuló rendőrök, és a jövőben csak azok kerülnek majd lapátra, akiknek patriotizmusa egyértelműen megkérdőjelezhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?