Megindultak az izraeli csapatok a Gázai övezetbe

Már 13 halálos áldozata van az izraeli hadsereg csütörtök éjjel indított gázai övezeti szárazföldi offenzívájának, így a július 8-án kirobbant gázai konfliktusban már 258 palesztin vesztette életét. Péntek hajnalban egy izraeli katona is meghalt az támadásban. 

Csütörtökön késő este megindult a szárazföldi offenzíva a Gázai övezetbe, miután az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu és a védelmi miniszter parancsot adott a Gázai övezetből Izraelbe vezető föld alatti alagutak megsemmisítésére. Már a múlt héten mozgósítottak 40 ezer tartalékost, most további 18 ezer behívását hagyta jóvá a kormány.

Az AFP szerint két palesztin, köztük egy öthónapos csecsemő halt meg, amikor a harckocsik tüzet nyitottak Gáza déli részén, robbanásokat lehetett hallani. A légi erő újabb légi csapásokat is végrehajtott, míg Gázából is kilőttek rakétákat, amiket a Vaskupola rakétavédelmi rendszer hatástalanított.

A miniszterelnök közleménye szerint a célpontként kijelölt alagutakat használják arra, hogy behatoljanak Izraelbe és ott civileket öljenek meg, írja a Háárec. A miniszterelnök azt ígéri, hogy a beavatkozás addig fog tartani, amíg újra nyugalom és biztonság nem lesz az országban és meg nem semmisítik a Hamász infrastruktúráját.

Egyúttal parancsot adott arra is, hogy készüljön fel a hadsereg a művelet kiszélesítésére. Mint mondták, a Hamász folytatódó rakétatámadásaira válaszolnak, és komoly csapást akarnak mérni a Gázai övezetet uraló palesztin szervezetre.

Hamász: súlyos árat fizettek!

A Hamász a bejelentésre válaszul azzal fenyegetőzött, hogy Izrael súlyos árat fizet majd a szárazföldi offenzíva megindításáért, amit drasztikus, veszélyes lépésnek neveztek. A bejelentés előtt izrael vadászgépek, tüzérség és hadihajók is heves támadást indítottak. Palesztin források szerint az izraeli hadsereg több elektromos vezetéket is elvágott azok közül, amik a Gázai övezetbe vezetnek.

Az izraeli hadsereg szóvivője arra kérte a gázai lakosokat, hogy hagyják el azokat a területeket, ahova a hadsereg benyomul. Gázai források szerint a tengerparton már izraeli csapatokat látni, egy szemtanú pedig arról számolt be a BBC-nek, hogy tíz harckocsi lépte át a terület határát. A BBC tudósítója azt mondta, hogy az újságírókat figyelmeztették, ne hagyják el a szállásukat. A tudósítójuk szerint az offenzíva napokig is tarthat.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár sajnálatát fejezte ki, amiért egy eddig is veszélyes konfliktus eszkalálódott. Szerinte nem lehet katonai megoldása a konfliktusnak, és arra sürgette Izraelt, hogy tegyen többet a civil áldozatok elkerüléséért. A közvetítőként fellépő Egyiptom elítélte az offenzívát, és tűzszünet aláírására kérte a feleket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?