Ultimátumot kaptak a gázai civilek a meneküléshez

Az izraeli hadsereg kedd éjjel ismételten arra szólította fel a Gázai-övezet északi részén élőket, hogy a saját biztonságuk érdekében hagyják el otthonukat, mert így elkerülhető, hogy civil áldozatai legyenek a Hamász iszlamista szervezet állásai ellen intézett légicsapásoknak.

A Háárec című izraeli lap azt írta, hogy a támadások százezer embert veszélyeztetnek. A hadseregtől származó információk szerint az övezetben ennyi embert szólítottak fel távozásra. Az Ynet hírportál úgy értesült, hogy Gázaváros keleti, Sudzsaíja nevű kerületének lakóinak közép-európai idő szerint reggel hét óráig adott haladékot az izraeli hadsereg, hogy „mentsék az életüket".

A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok a Twitter közösségi portálon arról számolt be, hogy a sűrűn lakott övezet keleti részében több száz családot figyelmeztettek, hogy otthonukat légicsapás érheti. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte, szerdán fokozni fogják a támadásokat az egy hete kezdődött offenzíva keretében.

A fellángolt harcokban eddig több mint 180 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma hozzávetőleg 1400. A Gázai övezetben 250 épületet romboltak le. Bár palesztin fegyveresek több mint ezer kezdetleges rakétát lőttek ki Izraelre az elmúlt napokban, izraeli oldalon eddig csak egy ember halt meg.

Kimaradt?