Gázában kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Szerdán is folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások a Gázai övezet határának két oldalán. Az izraeli légicsapásokban tíz palesztin meghalt, így a kilenc napja tartó Erős Szikla hadművelet halálos áldozatainak száma meghaladta a kétszázat.

Éjszakai bevetésein az izraeli légierő huszonöt célpontot, köztük az iszlám szélsőséges Hamász szervezet öt vezetőjének otthonát támadta. Az övezet északi részén élőket a hadsereg ismét felszólította, hogy hagyják el otthonaikat.

A Hamász viszont ennek ellenkezőjét kérte a helyiektől. "Nem kell foglalkozni ezekkel a figyelmeztetésekkel semmilyen módon. Ez a pszichológiai hadviselés része, célja a hátország megzavarása" - áll a Hamász vezette gázai belügyminisztérium közleményében. Egy másik szélsőséges szervezet, az Iszlám Dzsihád főtitkárának helyettese, Zijád Nahali bejelentette, hogy készek együttműködni Egyiptommal új tűzszüneti feltételek megfogalmazásában. Kedden a Palesztin Hatóság, Izrael, az Arab Liga és mások támogatták az előző napi egyiptomi tűzszüneti kezdeményezést, de az végül nem vezetett fegyvernyugváshoz, mert a Hamász elutasította.

Folytatódnak a palesztin rakétatámadások is Izrael ellen. Szerda délelőttig a Háárec című napilap szerint közel ezer rakétát lőttek Izraelre, és ebből 231 lakott területre tartott - ezeket a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogórakétái semmisítették meg.

Kedd éjjel egy Gázából kilőtt rakéta tönkretett egy, az övezetbe Izraelből áramot szállító vezetéket. Az áramellátást biztosító nyolc vezetékből már a másodikat lőtték szét, s emiatt tovább romlott a gázaiak eddig is csak napi néhány órás áramellátása. Az izraeli szakemberek a harcok végéig a rakétaveszély miatt nem is tudják kijavítani a károkat.

A Hamász magyarázat nélkül elutasította a Vörös Dávid-csillag nevű izraeli segélyszervezet véradomány-felajánlását - közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja az izraeli egészségügyi tárca egy hivatalnokának információja alapján.

Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint a palesztinok az utóbbi években a Hamász irányításával mintegy tíz, izraeli területre vezető betonalagutat építhettek, hogy azokon keresztül meglepetésszerű támadásokat indíthassanak, valamint civil és katonatúszokat ejthessenek. A jelentés szerint izraeli katonai mérnökök és a tudósok már dolgoznak az alagutak felszíni bemérésén, de ez egyelőre nem sikerült. A légicsapások után esetleges megindítandó szárazföldi hadművelet és a szárazföldi kommandós akciók egyik legfőbb célja ezeknek a "terroralagutaknak" a megtalálása és felszámolása lenne.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

Kimaradt?