banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Megőrizték EP-bizottsági tagságukat az erdélyi képviselők

Az Európai Parlament csütörtökön szavazott a szakbizottságok összetételéről azt követően, hogy szerdán döntött arról, hogy mekkora létszámú legyen a ház húsz szakbizottsága és két albizottsága - közölte az EP. A bizottságok létszámát a parlamenti erőviszonyok határozzák meg. 

Az erdélyi magyar képviselők közül Sógor Csaba az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban, Winkler Gyula pedig a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban tevékenykedik majd. A Fidesz-KDNP listáján mandátumot szerzett Tőkés László a Külügyi Bizottság és az Emberi Jogi Albizottság tagja. 

A Fidesz-KDNP parlamenti delegációja közölte, hogy képviselői az EP összesen 22 szakbizottságából 21-ben helyet szereztek. Pelczné Gáll Ildikó, az EP újonnan megválasztott alelnöke továbbra is a gazdasági és monetáris (ECON) bizottságban lesz tag, valamint a belső piaci bizottságban (IMCO) és a nőjogi szakbizottságban (FEMM) póttag. Szájer József, a néppárti frakció újraválasztott alelnöke tagként folytatja munkáját a jogi bizottságban (JURI), és póttagja lesz a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottságnak (INTA). Gyürk András, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának a vezetője megtartotta tagságát az ipari bizottságban (ITRE), valamint póttagságot nyert a külügyi bizottságban (AFET). Tőkés László a külügyi (AFET) és az emberi jogi (DROI) bizottságban tagként, a petíciós bizottságban (PETI) pedig póttagként fog ténykedni. Deutsch Tamás továbbra is a regionális (REGI) és a költségvetési-ellenőrzési (CONT) bizottságban fog dolgozni tagként, valamint póttagságot nyert a költségvetési bizottságban (BUDG). Gál Kinga az alapjogi és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó bizottságban (LIBE), illetve az emberi jogi bizottságban (DROI) tagként, a nemzetközi fejlesztési (DEVE) bizottságban póttagként fog dolgozni. Schöpflin György az alkotmányügyi (AFCO) és a nemzetközi fejlesztési (DEVE) bizottságban tagként, a külügyi (AFET) és a biztonságpolitikai bizottságban (SEDE) póttagként folytatja munkáját. Bocskor Andrea kárpátaljai képviselő a kulturális (CULT) bizottságban tagként, az alapjogi (LIBE) bizottságban pedig póttagként kezdi meg a munkát. Deli Andor vajdasági politikus a közlekedési (TRAN) bizottságban tagként, a regionális bizottságban (REGI) pedig póttagként fog tevékenykedni. Kósa Ádám a foglalkoztatási bizottságban (EMPL) dolgozik tovább, emellett póttagja lesz a nemzetközi fejlesztési bizottságnak (DEVE) is. Erdős Norbert a mezőgazdasági (AGRI) bizottságban tagként, a kulturális (CULT) bizottságban póttagként kezdi meg munkáját. Hölvényi György a környezetvédelmi (ENVI) bizottságban szerzett tagságot, a kulturális (CULT) és a petíciós bizottságban (PETI) pedig póttagságot.

Csáky Pál szlovákiai képviselő (MKP) az alapjogi (LIBE) és a petíciós bizottságban (PETI) kezdi meg mandátumát.

A szocialista frakcióban Szanyi Tibor (MSZP) a környezetvédelmi (ENVI) bizottság tagjaként, Ujhelyi István a közlekedési (TRAN) bizottság tagjaként, Molnár Csaba (DK) ipari (ITRE) bizottsági tagként, Niedermüller Péter (szintén DK) pedig az alapjogi és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó bizottság (LIBE) tagjaként dolgozik majd. E négy képviselő esetében ezt még kiegészíti majd a bizottsági póttagságok listája.

A Zöldek esetében Jávor Benedek (Együtt-PM) a környezetvédelmi (ENVI) bizottságban lett tag, valamint a költségvetés-ellenőrző (CONT) és az ipari (ITRE) bizottságban póttag. Meszerics Tamás (LMP) a külügyi (AFET) bizottságnak lesz a tagja, a foglalkoztatási (EMPL) bizottságnak pedig a póttagja.

A frakción kívüli Jobbik EP-képviselői közül Balczó Zoltán a környezetvédelmi (ENVI) bizottságban tag, a regionális (REGI) bizottságban pedig póttag lett. Kovács Béla az ipari (ITRE) bizottságban szerzett tagságot, a külügyi bizottságban (AFET) pedig póttagságot. Morvai Krisztina a nőjogi (FEMM) bizottságban tagként, a foglalkoztatási (EMPL) bizottságban póttagként fog tevékenykedni.

Kimaradt?