Szász Jenő: nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata

Nemzetstratégiai feladat az ifjúság helyzetének vizsgálata - jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke csütörtökön egy budapesti tanácskozáson.

Az intézetvezető a Külhoni magyar ifjúságkutatás - 2014 projekt nyitókonferenciáján kiemelte: a nemzetegyesítés jól működő, összefüggő rendszerek felállítását jelenti az élet minden területén, és amikor a magyar ifjúság helyzetét vizsgálják, elsőrendű nemzetstratégiai feladatuknak tesznek eleget. Az ifjúság 2010 óta nem probléma, hanem erőforrás - mondta. 

Szász Jenő kitért arra is, hogy a lassan eltűnő államhatárok ellenére a Kárpát-medencében szétszóratott magyarságot az asszimiláció, a kivándorlás és a vegyes házasság néhány évtizeden belül felszámolhatja. Az intézményi és jogi, gazdasági megmaradásban sem állunk jól - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az autonómiák széleskörű és többszintű rendszere a megmaradás legjobb biztosítéka a normatív és garantált pénzügyi források mellett. 

A külhoni magyarság kérdése elsősorban gazdasági kérdés - mutatott rá, és azt szorgalmazta adjanak új fogalmat a hazának, ne a 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjanak. Jelezte: kidolgozták a Kárpát Haza fejlesztési koncepciót, és ezen belül kimunkálták a nemzetegyesítés fejlesztési programját is hét éves időtartamra. 

Patyi András, a rendezvénynek otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntőjében az intézmény épületére utalt, azt mondta: az az újjászületésről szól, arról, hogy egy pusztulásra ítélt, a demokratikus kormányok idején is veszni hagyott nemzeti hagyomány megmenthető. Az egyetem - amely egyszerre katonai és rendészeti tisztképző, valamint a közigazgatási képzések központja - ma a magyar állam újjászervezésének jelképe - fogalmazott. 

A magyar állam hosszú távon nem lesz sikeres, ha nem áll mögötte átgondolt nemzetstratégia és jövőkép. A jövő mindig a fiataloké - emelte ki a rektor, aki szerint a trianoni békediktátum elsősorban az ifjúságot ölte meg. 

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának társadalmi szervezetek munkacsoportja tavaly decemberben fogalmazta meg, hogy rendkívül keveset lehet tudni a külhoni magyar nemzetrészek ifjúságának helyzetéről, ezért ezt fel kellene tárni egy kutatás keretében. A feladatra az NSKI-t kérték fel. 

A kutatás a Kárpát-medence külhoni régiói 15-29 év közötti magyar ifjúságának vizsgálatára vállalkozik. Alapvető célja - a külhoni magyar ifjúság helyzetének ismeretében - olyan stratégia javaslatcsomag megfogalmazása, amelyet a politikai döntéshozatalban közvetlenül érintett szervezetek a gyakorlatban is alkalmazni tudnak - fogalmazták meg. A kutatás megállapításairól szóló kötetet november 14-éig publikálják, és akkor lesz a zárókonferencia is. A kutatást az NSKI finanszírozza, teljes költségvetése 18,6 millió forint.

Kimaradt?