A KMKSZ gratulált Porosenkónak választási sikeréhez

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége vasárnap este nyilatkozatban gratulált Petro Porosenko elnökjelöltnek az előre hozott ukrán államfőválasztáson elért eredményéhez.

Az MTI-hez is eljuttatott közleményében a KMKSZ irányító testülete leszögezte: rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az ukrán elnökválasztás megyénkben legitim módon, nyugodt légkörben ment végbe. Szövetségünk következetesen kiáll Ukrajna európai közeledése mellett és az ehhez szükséges demokratikus jogállami intézményrendszer megteremtéséért – áll a nyilatkozatban.

Reméljük, hogy az elnökválasztás eredményeként Ukrajna kilábal a válsághelyzetből, s az országban egy olyan demokratikus jogállam jön létre, amelyben a nemzeti kisebbségek jogait is figyelembe veszik – emlékeztetett gratulációjában a KMKSZ elnöksége.

A kárpátaljai magyar szervezet május 2-án Ungváron választási megállapodást írt alá Porosenkóval, az ukrán elnökválasztás akkor legesélyesebbnek tartott jelöltjével. A KMKSZ támogatása fejében Porosenko vállalta, hogy államfővé történő megválasztása esetén egyebek mellett elősegíti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak biztosítását, a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődését, és közreműködik abban, hogy a közigazgatási reform során érvényesüljenek az egy tömbben élő magyarság érdekei, s legyen parlamenti képviselője az ukrajnai magyaroknak.

Kimaradt?