Putyin: bumerángként csapnak majd vissza a Nyugatra a saját szankciói

Vlagyimir Putyin orosz elnök ez alkalommal a Szentpétervári Gazdasági Fórumot választotta, hogy ismét kritikával illesse a Nyugatot, és bejelentse az eurázsiai unióra szóló terveit. Elmondása szerint a nyugati szankciókkal az azokat kezdeményező országok járnak majd rosszul.

"A politikai eszközként használt gazdasági szankciók végső soron az azokat kezdeményező országoknak fog ártani" - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Gazdasági Fórumon, ami a World Economic Forum orosz alternatívája próbál lenni.

Putyin vállalatvezetők előtti beszéde azért rendkívül fontos, mert az orosz üzleti szféra meglehetősen aggódik az országuk ellen bevezetett szankciók miatt. Oroszország ezek tőkepiaci reakciókkal kombinált hatásai miatt nagyon valószínű, hogy recesszióba zuhant az év első negyedévében. Az infláció 7,3 százalékra emelkedett áprilisban, míg a rubel annyira gyengülésnek indult, hogy az orosz jegybanknak intervencióval kellett reagálnia.

A kellemetlen gazdasági körülmények ellenére Putyin Ukrajnával kapcsolatos kemény kiállása népszerűséget hozott a számára. Ráadásul a média függetlenségének felszámolásával, illetve annak propagandamódba való állításával az orosz elnök még inkább megerősítette a helyzetét.

Az üzleti vezetők előtt pedig az orosz elnök rafináltan úgy fogalmazott, hogy a most kialakult konfliktus nem Oroszország, hanem az ukrán helyzet miatt van, ahol egyesek visszaélnek a pozíciójukkal. Ebből kifolyólag Putyin erősen kritizálta a nyugati hatalmakat és az ukrán kormányt, majd bejelentette terveit egy eurázsiai unióval kapcsolatban. Elmondása szerint ennek az uniónak Oroszország és Kína lenne a "szíve".

Kapcsolódók

Kimaradt?