A szakadárok ismét hatalmukba kerítették a mariupoli városházát

A Moszkva-barát szakadárok ismét hatalmukba kerítették szerdán a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban a városházát, amelyet aznap reggel az ukrán biztonsági erők egy időre visszafoglaltak tőlük. A település fontos része az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaságnak", amely a hét végén népszavazást készül tartani az Ukrajnától való függetlenségről. Az interneten közzétett videofelvételen látható, amint két szeparatista orosz zászlót lenget az épület tetején. A városháza előtt összegyűlt oroszbarát tüntetők ezt üdvrivalgással fogadták.  

Korábban helyszíni jelentések arról számoltak be, hogy az ukrán biztonsági erők visszafoglalták a hivatalt a Moszkva-barát szakadároktól, akik állítólag önként hagyták el az épületet. Arszen Avakov belügyminiszter korábban szintén arról beszélt, hogy Mariupol teljesen a kijevi vezetés ellenőrzése alá került. Hozzátette: a rendvédelmi erők őrizetbe vettek egy férfit, aki magát a "donyecki népköztársaság védelmi miniszterének" nevezi.

Napközben azonban néhány száz oroszbarát tüntető gyűlt össze a városháza elé. A "donyecki népköztársaság" hívei a hivatal előtt álló zászlórúdról levették az ukrán zászlót, amelyet pár órával korábban húztak fel az ország egységéért demonstrálók. A városháza körüli területről később a tüntetők tapsa közepette elvonultak az ukrán belügyi erők, de a hivatali épület közelében maradtak, ahol civilek vették körül őket.

A belügyminisztérium sajtószolgálata szerint a szakadár fegyveresek megtámadták az Azov nevű különleges belügyi zászlóalj egyik autóbuszát, amely Mariupolból a szomszédos Zaporizzsja megyében lévő Bergyanszk felé tartott, és megsebesítették a buszsofőrt. A belügyi erők tagjai viszonozták a tüzet, a csaknem egy órán át tartó tűzharcban egy támadó életét vesztette, két másikat pedig lefegyvereztek és őrizetbe vettek. Az egyik közülük Ihor Kakidzjanov, aki magát a "donyecki népköztársaság védelmi miniszterének" nevezi.

A 0629.com.ua helyi hírportálhoz szerdán folyamatosan érkeztek bejelentések mariupoli lakosoktól, hogy a város több kerületében láttak harckocsikat és egyéb katonai harcjárműveket. Szemtanúk a város egyik szupermarketje előtt mintegy 10 harcjárművet láttak, amelyek mellett katonák álltak. Mások arról számoltak be, hogy két harckocsit láttak egy benzinkútnál.

Kapcsolódók

Kimaradt?