A biztonsági erők visszafoglalták a mariupoli városházát

Az ukrán biztonsági erők visszafoglalták szerdán a szakadároktól a városházát a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban.

A 0629.com.ua nevű helyi hírportál jelentése alapján az épület környékén reggel munkaruhás emberek bontották el a szakadárok által emelt barikádokat, az oda hordott gumiabroncsokat teherautókra pakolták. Az épület visszafoglalása közben a környéken lakók nem hallottak lövéseket.

Előző éjjel az épületet megszállva tartó Moszkva-barát szakadárok gumiabroncsokat égettek a városháza előtt, emiatt sűrű fekete füst borította be a városközpontot, és közben lövések hallatszottak. A városi egészségügyi szolgálat tájékoztatása szerint senki nem fordult hozzájuk orvosi segítségért, lőtt sérüléssel senkit nem kellett ellátniuk.

"Fasizmus, ami Odesszában történt"

Ami Odesszában történt, az tiszta fasizmus, Oroszország pedig nem engedi szőnyeg alá söpörni a történteket - jelentette ki Szergej Lavrov szerdán az orosz külügyminisztériumban tartott győzelem napi megemlékezésen. "Ez már nem egyszerűen a náci bűnösöket éltető jelszavakkal való felvonulás, hanem a fasizmus élő megnyilvánulása" - mondta a külügyminiszter. Lavrov bírálta Európát is, amely szerinte évek óta szemet huny afelett, hogy a fasiszta ideológiának egyre több híve lesz a kontinensen, sőt, arra sem figyel, hogy az ideológia követőit egyenesen toborozzák.

Odesszában a múlt pénteken az Ukrajna egysége mellett tüntetők és az oroszbarát szakadárok között kitört összecsapások során felgyújtották a szakszervezetek székházát, és több mint 40-en égtek benn az épületben.

Kimaradt?