Ukrán szervezetek békés ünneplésre szólították Kárpátalja lakosságát

Közösen tett nyilatkozatban hívták fel Kárpátalja lakosságát március 15-ike békés megünneplésére pénteken helyi ukrán szervezetek, hitet téve a mellett, hogy mind az ukránoknak, mind a magyaroknak elvitathatatlan joguk van Kárpát-Ukrajna kikiáltása 75., valamint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról történő méltóságteljes megemlékezésre, jelenti az MTI tudósítója.

A kárpátaljai magyarság és a magyarországi közvélemény tájékoztatása céljából Ungváron összehívott rendhagyó sajtótájékoztatójukon a helyi tüntetéseket szervező Jobboldali Szektor (PSZ), a Polgári Konvent, az ungvári önvédelmi alakulat, a Szabadság (Szvoboda) párt kárpátaljai szervezete és az autós tüntetők vezetői hangsúlyozták: történelmileg alakult úgy, hogy Kárpátalja soknemzetiségű vidék, s az marad a jövőben is. Mindig az volt jellemző rá, hogy lakói békében, megértésben, a másikat kölcsönösen tisztelve éltek egymás mellett – emlékeztettek.

Különösen fontos az összefogás

A jelenlegi ukrajnai belpolitikai helyzetben különösen fontos, hogy Kárpátalja lakói összefogjanak, támogassák egymást, kiálljanak egymásért – mutattak rá, megjegyezve, hogy ez a mostani március 15-ikére különösképpen érvényes, amikor a magyarok és a kárpátaljai ukránok egyszerre méltatják nemzeti ünnepüket. „Sajnos vannak olyan erők, amelyeknek érdekükben áll, hogy gyűlöletet, nemzetiségi ellentéteket szítsanak Kárpátalján, ezért előre elhatárolódunk minden esetleges provokációtól, rendbontástól” -  jelentették ki a kárpátaljai ukrán szervezetek irányítói.

Kárpátalja otthona minden ott élő népnek

 A magyarországi közszolgálati média ungvári tudósítóihoz külön szólva Olekszandr Szacsko, a kárpátaljai PSZ vezetője aláhúzta: „Kárpátalja közös otthona minden ott élő ukránnak, magyarnak és a többi nemzetiségnek, a kárpátaljai kenyér mindenkinek egyformán ízletes.” A helyi PSZ-szel kapcsolatban elmondta, hogy annak tagsága tükrözi a vidék nemzetiségi összetételét, az ukránok mellett vannak magyar és más nemzetiségű tagjai is. Március 15-ike kapcsán a történész végzettségű Szacsko kifejtette: nem kell állandóan feltépni a régi sebeket, le kell ülni egymással, és rendezni kell a fájó történelmi sérelmeket. Úgy vélte, minden feltétel adott ahhoz, hogy Kárpátalján a magyarok és ukránok békében, nyugalomban és kölcsönös megértésben éljenek egymással.

Ukrajna többnemzetiségű, ám egységes

Oleh Kucin, a Szabadság párt Kárpátalja megyei szervezetének elnöke is békés március 15-iki megemlékezésekre szólított, ugyancsak kitérve arra, hogy az ukránoknak és a magyaroknak tárgyalásos úton kell „gyógykezelniük közös történelmük eleven sebét”.

 Az ungvári autós tüntetők (Avtomajdan) vezetője, Uhrin György elmondta: az általa irányított szervezet tagsága is többnemzetiségű, mindenkit az a cél vezérel, hogy Ukrajna egységes, demokratikus, a nemzetiségek jogait tiszteletben tartó ország legyen.

 Az ungvári önvédelmi alakulat felajánlotta,  hogy kérésre biztosítja az ungvári Petőfi-szobornál március 15-én  tartandó ünnepi megemlékezés  biztonságos lebonyolítását.

Kapcsolódók

Kimaradt?