Részegen végeztette ki Kim Dzsong Un a nagybátyja embereit

Kim Dzsong Un nagyon részeg volt, amikor kivégeztette nagybátyja bizalmasait – írja a brit The Telegraph a japán Yomiuri Shimbun napilapra hivatkozva.

A két férfit azután ölette meg, hogy nem voltak hajlandók azon nyomban átadni egy sikeres vállalkozást a hadseregnek. Ri Rjong Ha és Dzsang Szu Gil a kormányzó Munkáspárt közigazgatási osztályának igazgatóhelyettesei voltak.

Az incidens pár héttel azelőtt történt, hogy az ifjú diktátor kivégeztette volna nagybátyját Dzsang Szong Teket, aki december elejéig Észak-Korea második emberének számított, de miután kikerült a pikszisből, a rögtönítélő katonai különbíróság azonnal halálra ítélte. Az említett két igazgatóhelyettes mellett még legalább hat embert ölettek meg Dzsang Szong Tek közvetlen környezetében.

A napilap beszámolója szerint a kivégzettek ismerőseit annyira meglepte az észak-koreai diktátor öncélúnak tűnő lépése, hogy többen felhívták külföldön élő rokonaikat és ismerőseiket, hogy beszámoljanak róla. A dél-koreai titkosszolgálat több ilyen hívást is lehallgatott, és ezekből dél-koreai vezetők arra következtettek, hogy hamarosan Dzsang Szong Tek is sorra kerül.

Feltételezésük szerint unokaöccse attól tarthatott, hogy Dzsang Szong Tek ráteszi a kezét az ország szén-export üzletágára. Észak-Koreában ugyan nagyon alacsony az életszínvonal, de az ország meglehetősen gazdag ásványkincsekben. Ezek jórészét Kínába exportálja.

Kapcsolódók

Kimaradt?