Kezdődik a Bara Józsefet halálra verő rendőrök tárgyalása

Kedden kezdődik azoknak a rendőröknek a tárgyalása, akiket azzal vádolnak, hogy áprilisban halálra verték a magyarországi, izsáki rendőrőrsön az erdélyi Bara Józsefet – írja az origo.hu. Egyikük azzal védekezik, hogy szabályszerűen jártak el, pedig a vádirat szerint nem csak Barát verték el.

A vádirat szerint az I. és II. rendű vádlottak, azaz B. Viktor és B. Csongor 2013. április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedtek a 47-ves Bara Józseffel szemben, mert egy férfi azt jelentette, hogy lopott tőle. Hátrabilincselték a kezeit és az őrsre szállították. Valamivel este 6 előtt érkeztek meg, egy székre leültették a férfit, majd csukott ajtó mögött vallatni kezdték. A két vádlott mintegy két órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazták a sértettet azért, hogy vallomást tegyen és elismerje a bűncselekményt.

Többször ököllel megütötték a mellkasát, Bara pedig az ütések miatt a széken ülve hanyatt esett, hátrabilincselt kezei a szék és a teste alá szorultak. A vádlottak ezután is folytatták a bántalmazást, két oldalról több alkalommal ököllel és gumibottal ütötték a mellkasát, B. Viktor pedig az időközben hason fekvő helyzetbe került Barát gumibottal nagy erővel is folyamatosan ütötte. Bara végül rosszul lett, majd este nyolc körül eszméletét vesztette. A vádlottak ekkor mentőt hívtak, és megpróbálták újraéleszteni. Bara azonban meghalt, a helyszínre érkező mentőtiszt már nem tudott segíteni rajta.

A vádirat szerint Bara a kitartó bántalmazás miatt a fején és test szerte számos külső sérülést, súlyosabb, életveszélyes sérülésként tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia miatt beállt fulladás okozta.

Szigorúnak tartották a rendőröket

A helyiek szerint Bara problémás ember volt, ivott, minden munkát elvállalt, de nem riadt vissza a kisebb lopásoktól sem. A rendőröket egy ismerőse hívta ki rá, mert szerinte visszaélt a bizalmával: nemcsak a stílfűrészét, de a németektől kapott sonkáját is ellopta. A halálra vert férfi élettársa szenvedést kíván a tetteseknek és családjaiknak. Minderről ebben a riportunkban olvashatnak bővebben.

A rendőrökről is szívesen meséltek a helyiek, szerintük az egyik a légynek sem tudott ártani, a másikat viszont kemény fából faragták. Mindkettőjüket szigorúnak tartották, B. Viktorról ráadásul azt beszélték, hogy oda szokott sózni, mégis szeretik. A rendőrökről itt olvashat bővebben.

B. Viktor a rendőrségen tett vallomásában azt mondta, a szabályokat betartva jártak el a sértettel szemben. „Egy erőszakos emberrel szemben kellett fellépniük, ezért szükség volt az előírásoknak megfelelő kényszerintézkedések arányos alkalmazására. A gyanúsított élete legnagyobb tragédiájaként beszélt a halálesetről, aláhúzva, hogy kollégájával együtt mintegy fél órán át próbálták újraéleszteni a lopás gyanújával elfogott férfit” - mondta nem sokkal a letartóztatása után ügyvédje.

Több embert is megvertek

Az ügyészség Bara megverésén kívül több másik, 2013 januárjában, februárjában és márciusában elkövetett bűncselekmény miatt is vádat emelt, a B. Viktor és B. Csongor, valamint több más rendőr ellen. Az I., a II. és a III. rendű vádlottak máskor is vertek már meg gyanúsítottakat vallatás közben, a vádirat szerint összesen négy férfit bántalmaztak azért, hogy vallomást tegyenek. Ezek az emberek a bántalmazások miatt könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Kapcsolódók

Kimaradt?