Selfie Mandela búcsúztatóján: viccel védekezett Cameron

Tréfával igyekezett tompítani szerdán a brit miniszterelnök azoknak a bírálatoknak az élét, amelyeket a brit sajtó és az ellenzék fogalmazott meg az amerikai elnökkel és a dán miniszterelnökkel Nelson Mandela néhai dél-afrikai államfő előző napi búcsúztatási szertartásán készített selfie, vagyis mobiltelefonos önarcképe miatt.

David Cameron a sowetói stadionban rendezett megemlékező szertartáson Barack Obamával és Helle Thorning-Schmidt dán kormányfővel együtt készítette a közös portrét. A pillanatot elkapták a fotósok és a tévékamerák, és a három nevető politikust ábrázoló képek bejárták a világsajtót.

Szerdán a legnagyobb példányszámú és legbefolyásosabb brit tömeglap, a The Sun első oldalán hozta a fotót, és tiszteletlenséggel vádolta meg a brit kormányfőt a búcsúszertartáson előadott könnyed jelenet miatt.

Cameron a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai félórájában az incidensre vonatkozó képviselői kérdésre azt válaszolta, Nelson Mandela élete és halála egyaránt rendkívüli szerepet játszott abban, hogy az emberek egymásra találhassanak.

„Így amikor a Kinnock-család egyik tagja felkért (a közös) fotóra, úgy gondoltam, hogy pusztán udvariasságból is igent kell mondanom” - tette hozzá általános derültség közepette a brit kormányfő.

Cameron ezzel arra utalt, hogy Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő Lord Neil Kinnocknak, a 2010 óta ellenzékben politizáló brit Munkáspárt egykori vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének menye,. Stephen Kinnock, Lord Kinnock fia és Helle Thorning-Schmidt 1996-ban házasodott össze.

Kinnock a Labour 1992-ben elszenvedett váratlan választási veresége után távozott a párt éléről. Sokan máig úgy vélekednek, hogy az esélyesebbnek tartott Munkáspárt akkori vereségében és a John Major vezette, a közvélemény-kutatási adatok alapján előre vesztesnek tartott konzervatívok győzelmében éppen a Cameront most megrovó The Sun játszott döntő szerepet.

A naponta átlagosan 12 millió olvasóhoz eljutó újság az 1992-es parlamenti választások napján első oldalán közölte Neil Kinnock képét, azzal a felszólítással, hogy ha Kinnock győz, a Nagy-Britanniát utolsóként elhagyó kivándorló legyen szíves leoltani a lámpát.

Kimaradt?