Román és bolgár bevándorlók állták el a Downing Street bejáratát

Mintegy 300 román és bolgár bevándorló tüntetett hétfőn David Cameron brit miniszterelnök londoni rezidenciája előtt követelve a kelet-európaiak elleni diszkrimináció beszüntetését.

Mint korábban írtuk, a szigetországi kormányfő november 27-én a Financial Timesban megjelent véleménycikkében azt írta, hogy új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömeg megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás rossz.  A konzervatív párti brit kormányfő egyben jelentős szigorításokat is bejelentett a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában. Cameron „monumentális hibának" nevezte, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány nem élt az átmeneti bevándorlási korlátozások lehetőségével az EU 2004-es keleti bővítése után. A bővítés nyomán ugyanis olyan mértékű migráció indult meg, amilyent Európa háborús időket leszámítva még nem tapasztalt, és csak Nagy-Britanniában jelenleg egymillió közép- és kelet-európai EU-állampolgár él - írta a brit miniszterelnök. Cameron álláspontját utóbb több román és uniós vezető is kritizálta.

A hétfői megmozdulás résztvevői „Stop discrimination!" (Elég a diszkriminációból!), táblákat emeltek magasba, majd elénekelték a román és a bolgár himnuszt.

A Londonban megjelenő Ziarul românesc különkiadással jelentkezett ez alkalomból, rikkancsaik a demonstráció céljait ismertető angol nyelvű kiáltványt osztogattak a járókelőknek. A nyomtatvány szerint a bolgár és a román diaszpóra azt követően döntött úgy, hogy egyesített erővel lép fel a brit hatóságok „visszaélései” ellen, miután a szigetország oktatásügyi minisztere egyoldalúan felfüggesztette a két kelet-európai országból származó diákokra szánt finanszírozást. A tüntetők azt is nehezményezték, hogy a brit munkaerőpiac jobban fizető állásai eleve elérhetetlenek a románok és a bolgárok számára, akik gyengén fizetett munkákra (babysitterkedés, építkezés, kapus, takarítás stb.) vannak kárhoztatva és ezáltal továbbra is az EU másodrangú polgárai maradnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?