Eldőlt: a román a hivatalos nyelv Moldova Köztársaságban

Moldova Köztársaság hivatalos nyelve a román – állapította meg csütörtökön a chișinăui alkotmánybíróság.

Ennek tisztázására azért volt szükség, mert a 1991-es függetlenségi nyilatkozat a románt, az 1994-es alkotmány pedig a moldovait nevezi államnyelvnek. Az alkotmánybíróság úgy ítélkezett, hogy az alaptörvényben szereplő moldovai nyelv alatt a román nyelv értendő.

A testület okfejtése szerint az alkotmány tulajdonképpen a preambulumára, azaz a függetlenségi nyilatkozatra építkezik, ezért nem is írhatja felül a nyilatkozat tartalmát. Ilyen esetben, amikor a függetlenségi nyilatkozat és az alkotmány szövege között ellentmondás van, az elsődleges alkotmányos forrásnak számító függetlenségi nyilatkozat szövege a mérvadó – állapították meg a bírák.

Az ország hivatalos nyelvéről közel két évtizede vitáznak a chișinăui politikusok. Az alkotmánybíróság két parlamenti képviselő beadvány nyomán vitte dűlőre a kérdést.

A hírt kitörő örömmel fogadták Bukarestben: a miniszterelnök és az államfő is üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. A moldovai nyelv megnevezést a szovjet hatalom idején kezdték használni, és 1989 után a moldovai kommunisták továbbra is ragaszkodtak ehhez a megnevezéshez. Bukarest szerint ugyanakkor moldovai nyelv nem létezik, az lényegében azonos a románnal

Kimaradt?